Amsterdam Drone Week: Experts plannen dronetaxi’s voor volgend jaar

By Jernst van Waal

Ruim 2.000 drone-experts, beleidsmakers en bedrijven komen vanaf dinsdag naar de RAI in Amsterdam voor een driedaags congres over drones. Tijdens Amsterdam Drone Week (ADW) bespreken zij hoe drones ingezet kunnen worden voor personenvervoer. Drones zijn nog niet gebruikt als cabines, dit zal naar verwachting volgend jaar voor het eerst gebeuren tijdens de Olympische Spelen in Parijs.

Momenteel worden drones door de politie gebruikt om demonstraties of voetbalwedstrijden te monitoren. Ook de ANWB is van plan om voor de zomer van dit jaar drones in te zetten voor spoedbezorging bij ziekenhuizen.

In Europa worden al testen gedaan met taxidrones met piloten maar nog geen passagiers, zegt Nynke Lipsius, directeur van ADW. Dit gaat al “heel goed”, beweerde Lipsius. Ze wees erop dat er al Europese verkeersregels zijn, regels waaraan vliegtuigen zich moeten houden en regels over welke vliegbrevetten piloten moeten hebben. Er moeten echter nog afspraken worden gemaakt over waar drones kunnen vliegen. “Gemeenten en provincies zullen aan de slag moeten om beleid te ontwikkelen voor dronegebruik”, stelt de ADW-directeur.

Tijdens het evenement zal de Nederlandse politie updates presenteren over het gebruik van drones bij wetshandhaving en onderzoeken, aldus de organisatie. Ook zal een NAVO-onderzoeker spreken over de rol van drones bij de verdediging van het luchtruim. Daarnaast laat Saxion Hogeschool in Enschede zien hoe drones ingezet kunnen worden voor beveiliging en om branden te blussen.

Saxion doet onderzoek naar drones voor verschillende toepassingen, zegt onderzoeker en docent Abeje Mersha. “We ontwikkelen bijvoorbeeld ook drones die naar een ongeval vliegen en hulpverleners vertellen wat er aan de hand is. Of drones die eikenprocessierupsen kunnen detecteren voordat ze brandharen krijgen.”

Verder streeft Japan ernaar om in 2030 mensen te kunnen vervoeren in drones met op afstand bestuurbare chauffeurs. Het is echter nog niet bekend wanneer dit in Europa mogelijk zal zijn. De organisatoren van de World Expo 2025 in Japan willen drones inzetten om bezoekers te vervoeren tussen de twee steden waar de World Expo wordt gehouden, namelijk in Kobe en Osaka. Een piloot zal dan maximaal vijf mensen tegelijkertijd in een drone heen en weer moeten vliegen. Daarom komen Japanse en Franse bedrijven en overheidsorganisaties naar ADW om te praten over hoe ze dit gaan doen.

Dit jaar wordt ADW voor de vijfde keer gehouden en het thema is “Innovatieve luchtmobiliteit om steden en regio’s met elkaar te verbinden”.