FINANCIEEL.com

Amnesty International noemt de overwinning van Wilders een verlies voor de mensenrechten

Amnesty International noemt de overwinning van Wilders een verlies voor de mensenrechten

De overwinning van Geert Wilders bij de Tweede Kamerverkiezingen woensdag is een verlies voor de mensenrechten, Amnesty International zei in een reactie. “Een racistische partij heeft de Nederlandse verkiezingen gewonnen. Een partij die specifieke bevolkingsgroepen afwijst door ze als minderwaardig te bestempelen”, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Amnesty International wees erop dat het PVV-verkiezingsmanifest de rechtsstaat en de grondwet ondermijnt. De Nederlandse Orde van Advocaten waarschuwde voor een aantal geplande beleidsmaatregelen die in strijd zijn met de Nederlandse rechtsstaat en internationale verdragen. Voorstellen om islamitische scholen, moskeeën en de Koran te verbieden en geen asielzoekers op te nemen behoren daartoe. Amnesty International omschreef de PVV als ‘een partij die mensen op de vlucht in de steek laat’.

Tijdens de campagne beloofde Wilders zijn anti-islamretoriek ‘on hold’ te zetten om samen te werken met andere partijen in de regering. Amnesty International is niet overtuigd. “Wij blijven strijden voor de mensenrechten. Voor iedereen. Altijd”, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Ook islamitische en Marokkaanse organisaties maken zich grote zorgen over de toekomst. “De nood en de angst zijn heel groot”, zei Habib el Kaddouri van de Nederlands-Marokkaanse vereniging SMN woensdag na de eerste exitpolls. “Iedereen heeft het over de sociale zekerheid, maar ik weet niet of we die nog hebben.”

Humanitas, een vrijwilligersorganisatie die met vrijwilligers werkt om mensen te helpen die hulp nodig hebben met hun financiën en andere zaken, wees er ook op dat sociale zekerheid meer is dan rondkomen. “Het gaat ook om vrijheid, veiligheid en de wetenschap dat je erbij kunt horen”, zegt directeur Jerzy Soetekouw tegen ANP.

Volgens Soetekouw zijn zijn vrijwilligers en de mensen die zij helpen ‘zeer bezorgd’. Vooral mensen met een biculturele achtergrond. Ze vragen zich af ‘of ze nog wel in Nederland thuishoren’, zei hij.

Ondanks dat zijn partij ook aanzienlijk won bij de verkiezingen, was GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans radeloos door de uitslag. Hij riep de inwoners van Nederland op om er voor elkaar te zijn. “Nu is de tijd gekomen dat we de democratie moeten verdedigen”, zei hij in een emotionele toespraak. “Als je iemand tegenkomt die zich na vanavond afvraagt: hoor ik hier nog?” Zeg dan heel duidelijk ‘ja’!”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert