Alternatieve Covid-benadering die steun verliest; Regering ontkent druk

By Jernst van Waal

Drie vooraanstaande economen besloten de banden te verbreken met Herstel NL, een campagne waarmee een groep wetenschappers en ondernemers een alternatieve aanpak van de Covid-19-pandemie wil doorvoeren. Professor Coen Teulings, Rabobank-directeur Barbara Baarsma en econoom Bas Jacobs zijn niet meer aangesloten bij Herstel NL, meldt de NOS.

Teulings en Baarsma plaatsten hetzelfde bericht op LinkedIn waarin ze verklaarden dat ze niet meer betrokken waren bij de campagne, maar gaven geen uitleg waarom. Jacobs vertelde BNR dat Herstel NL “een te grote actiegroep is geworden”.

Herstel NL wil Nederland “openen” door “veilige zones” te creëren waar mensen die kwetsbaar zijn voor het coronavirus kunnen leven. Hiermee kunnen volgens de campagne winkels, restaurants, het onderwijs en de culturele sector heropenen. Critici noemen het plan gevaarlijk, met het argument dat het verschillende groepen in de samenleving zou creëren en kwetsbare mensen zou veranderen in tweederangsburgers.

De campagne loopt voorlopig door, zo hebben het bestuur en de raad van commissarissen van de groep maandagavond in een vergadering besloten. Volgens Herstel NL-voorzitter Robin Fransman hadden “kringen om het kabinet” hen gevraagd hun werk tijdelijk te staken tot na de verkiezingen.

Het is niet duidelijk naar welke kabinetskringen Fransman doelde. Volgens de NOS heeft Fransman niet gereageerd op herhaalde verzoeken om opheldering. De ministers Wopke Hoekstra en Bas van ‘t Wout weten het in ieder geval niet, zeiden ze tegen de omroep. Een woordvoerder van het ministeriële coronavirusoverleg noemde de beschuldiging “bullshit” en zei dat Herstel NL om andere redenen uit elkaar valt, aldus de NOS.

Minister Hoekstra van Financiën zei vrijdagochtend via een videogesprek met leden van Herstel NL te hebben gesproken, maar dat was vooral een informatief gesprek. Hij zei dat er “geen sprake van” is dat hij hen vraagt ​​hun activiteiten stop te zetten. “Ik wilde gewoon beter begrijpen wat ze bedoelen. Maar ik geloof niet dat er druk werd uitgeoefend, althans niet door mij, en ik denk ook niet door andere kabinetsleden”, zei hij op weg naar een kabinetsvergadering. de persconferentie over het coronavirus op dinsdag.

“Het zegt mij niets”, zei minister Van ‘t Wout van Economische Zaken tegen de NOS toen hem werd gevraagd naar regeringskringen die druk uitoefenen op Herstel NL. Hij heeft geen contact gehad met de organisatie, zei hij. “Ik heb echt geen idee wat daarmee aan de hand is.”