Site pictogram Financieel.com

Alle winkels mogen vanaf zaterdag ook zonder afspraak open: Reportages

Niet-essentiële winkels in Nederland mogen zaterdag weer open zonder afspraak, melden bronnen aan de NOS en het ANP. Winkeliers moeten hun winkel om 17.00 uur sluiten, vergelijkbaar met de regels tijdens de avondlockdown eind vorig jaar, maar de landelijke regels worden niet aangepast zodat horecaondernemers hun deuren nu weer kunnen openen.

De verwachting was dat niet-essentiële retailers in beperkte mate weer op afspraak zouden mogen heropenen. De verwachting is dat zij nog steeds te maken krijgen met beperkingen op het aantal bezoekers op basis van het aantal vierkante meters winkelruimte. Volgens het ANP zullen klanten ook binnen een mondmasker moeten dragen en mogelijk moeten ze handdesinfecterend middel gebruiken bij het betreden van een winkel.

De wijziging van het winkelbeleid zal een van de vele zijn die vrijdagavond tijdens een persconferentie worden aangekondigd. Minister-president Mark Rutte en de nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers zullen naar verwachting zeggen dat studenten in het hoger onderwijs mogelijk terugkeren naar de klaslokalen, en de heropening van fitnesscentra en close-contact dienstverleners, zoals kapsalons.

Rutte en Kuipers bespraken de kwestie vrijdag met de ministers. Tijdens die bijeenkomst hebben ze ook besloten de horeca nog niet te heropenen, meldt het ANP. Het kabinet heroverweegt dat besluit op 24 januari.

Mocht de situatie met het coronavirus hetzelfde blijven of verbeteren, dan zullen bars, cafés en restaurants waarschijnlijk met enkele beperkingen weer open mogen.

Mobiele versie afsluiten