FINANCIEEL.com

Albert Heijn stopt met de verkoop van messen en tabaksproducten

Albert Heijn stopt met de verkoop van messen en tabaksproducten

Vanaf eind volgende week is het niet meer mogelijk om messen te kopen in hun supermarkten. Het bedrijf heeft hiertoe besloten vanwege de “toenemende agressie in de samenleving”, zegt een woordvoerder tegen NH Nieuws.

De afgelopen jaren waren er in Nederland veel steekincidenten waarbij tieners betrokken waren. Al in 2020 riep de burgemeester van Zaanstad in Noord-Holland, Jan Hamming, winkelketens op om te stoppen met de verkoop van messen, vooral aan minderjarigen, meldt NH Nieuws.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid werkt aan een wet die het dragen van algemene messen in de openbare ruimte en de verkoop van messen aan minderjarigen verbiedt. Vooruitlopend op een landelijk messenverbod besloten Groningen, Winterswijk, Middelburg, Vlissingen en Amsterdam eerder tot een algemeen messenverbod.

In een vrijdag gepubliceerd persbericht maakt het bedrijf ook bekend dat sigaretten en andere tabaksproducten vanaf 1 januari niet meer verkrijgbaar zijn bij de supermarktketen. De online verkoop ligt al sinds begin deze maand stil. Op 1 juli 2024 gaat een landelijk verkoopverbod voor supermarkten in.

“Albert Heijn steunt de beweging naar een rookvrije generatie. Voor een blijvende gedragsverandering en een rookvrije generatie is het belangrijk dat alle verkopende partijen en andere betrokkenen, groot en klein, hierin samenwerken”, aldus de keten.

Kruidvat was de eerste grote keten in Nederland die in 2018 stopte met de verkoop van sigaretten. Later dat jaar volgde LIDL. De supermarktketen had al een beperkt assortiment tabaksproducten en de verkoop daarvan was niet meer rendabel.

Opeenvolgende kabinetten in Nederland hebben al veel maatregelen getroffen om roken te ontmoedigen, van een verbod in cafés en restaurants tot het verbieden van sigaretten op perrons. Supermarkten kregen vorig jaar de opdracht om te stoppen met het publiekelijk uitstallen van alle tabaksproducten. Vanaf 2024 mogen supermarkten geen rookwaren meer verkopen.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert