Albanese prins bekritiseert Feyenoord-fans; 12 Nederlanders gearresteerd in Tirana

By Jernst van Waal

De kroonprins van Albanië zei dinsdag op Twitter dat Feyenoord-fans voor chaos zorgden in Tirana. Leka II uitte zijn zorgen over wat er woensdag gaat gebeuren na de wedstrijd tussen de Rotterdammers en AS Roma. Voetbalsupporters zijn dinsdagavond slaags geraakt met de politie in Tirana. De Albanese autoriteiten melden dat ze 60 fans hebben gearresteerd, waaronder 12 Nederlanders. Tien agenten raakten gewond en een politieauto raakte beschadigd.

In een toelichting op zijn tweet vertelde Leka aan het ANP dat de combinatie van bier en groepsdruk jonge supporters trof. “De meesten van hen hebben het waarschijnlijk gewoon naar hun zin, maar Albanese politieagenten zijn naar het ziekenhuis gebracht”, zei hij. “Dit is nieuw voor Albanië. We hebben alleen luidruchtige mensenmassa’s bij politieke demonstraties. Voetbal is hier normaal gesproken een familieaangelegenheid.”

Feyenoord neemt het woensdagavond in Tirana in de Conference League-finale op tegen AS Roma. Dinsdagavond waren er meerdere incidenten tussen Nederlandse supporters en de politie. Volgens de politie wilde de politie voorkomen dat een Nederlandse groep de confrontatie aanging met Italiaanse fans. De fans bekogelden de politie met stenen en flessen. De politie kwam ook slaags met AS Roma-fans.

Volgens de Albanian Daily News en Italiaanse media waren zeker 200 Feyenoord-supporters betrokken bij een vechtpartij met de politie nabij het Air Albanië Stadion, waar de wedstrijd woensdag wordt gespeeld.

Albanische Daily News meldde ook, op basis van politie-informatie, dat verschillende dronken Nederlandse voetbalfans in een café ruzie kregen met een 45-jarige inwoner. De man is met ernstige maar niet levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Een foto die op de nieuwssite werd geplaatst, toonde een persoon die op de grond lag met omgevallen stoelen en tafels naast hem. Hiervoor zijn volgens het Albanese nieuws acht Nederlanders aangehouden. Ook op sociale media circuleren beelden van botsingen tussen voetbalfans en de politie, hoewel de authenticiteit van de foto’s niet is geverifieerd.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, ook aanwezig in Tirana, meldde eerder op de avond aan de NPO dat er in de Albanese hoofdstad zo’n zeven mensen zijn aangehouden “Mogelijk vanwege geweld. We moeten het nog precies uitvinden.” Hij noemde de arrestaties “onvermijdelijk” gezien het alcoholgebruik van de fans.

Volgens de autoriteiten zullen naar schatting 50.000 mensen, waaronder tussen de 15.000 en 20.000 Nederlanders, naar Tirana afreizen voor de wedstrijd.