Al-Qaeda-groep brengt dreiging uit tegen Geert Wilders: rapport

By admin

Terroristische beweging al-Qaeda heeft onlangs verschillende personen en organisaties bedreigd, waaronder de Nederlandse extreemrechtse politicus Geert Wilders, meldt de NOS op basis van een verklaring in handen van de Franse krant Le Monde. De verklaring is geschreven door de Al-Qaeda op het Arabische schiereiland (AQAP) en noemt Wilders volgens de omroep bij naam.

De verklaring van AQAP, een Jemenitische en Saoedische tak van de militante groepering, bestaat uit vijf bladzijden in het Arabisch. “Er is een oproep om aanslagen te plegen op Charlie Hebdo, op de Nederlandse parlementariër Geert Wilders en op Deense en Zweedse cartoonisten”, meldt Le Monde. AQAP maakte een enkele specifieke verwijzing naar “de Nederlandse crimineel genaamd Geert Wilders”, bevestigde een journalist van Le Monde. De PVV-leider wordt verder niet genoemd.

‘Vreselijk nieuws’, zei Wilders in een reactie. “Ik stond al op hun hitlijst, heb al twee fatwa’s uit Pakistan en nu weer een oproep tot moord van al-Qaeda. Walgelijk. Dit heeft me 16 jaar mijn vrijheid gekost, iets wat ik mijn ergste vijand niet zou wensen.”

AQAP werd ook in verband gebracht met een aanslag op Charlie Hebdo in 2015, kort na de wekelijks gepubliceerde cartoons met de profeet Mohammed. Bij die aanval kwamen elf mensen om het leven.

Tegenwoordig zijn experts het oneens over hoeveel macht en invloed AQAP heeft. De beweging is beduidend zwakker dan in 2015, maar de dreiging is volgens de NOS niet weg.

Franse inlichtingendiensten achten het onwaarschijnlijk dat AQAP in dit stadium een ​​goed georganiseerde aanval vanuit het buitenland kan plegen. Maar ze zijn bezorgd dat dit soort oproepen mensen kan ‘inspireren’ om een ​​aanslag in westerse landen uit te voeren, aldus de omroep.