Aantal doden door coronavirus in Nederland hoger dan 4.000; 10.000 ziekenhuisopnames

By admin

In totaal zijn sinds eind februari 4.054 mensen overleden die in Nederland positief hebben getest op coronavirus. Minstens 10.021 hebben ziekenhuisopname nodig gehad, zei GVD woensdag. Er zijn bijna 181 duizend getest op het virus en 34.842 tests hebben een positief resultaat opgeleverd.

Het RIVM zei tot nu toe 50 mensen met coronavirus te kennen die dinsdag zijn opgenomen in een ziekenhuis. Gerapporteerde ziekenhuisopnames van patiënten met coronavirus zijn voortdurend gedaald sinds 24 maart, toen 560 mensen op één dag in een ziekenhuis werden opgenomen. Het RIVM meldde woensdag in totaal 124 nieuwe bekende ziekenhuisopnames, die opnamen vonden plaats tussen 15 maart en de ochtend van woensdag 22 april.

Ten minste 43 meer mensen die positief testten op coronavirus stierven dinsdag, onder wie een voormalig parlementariër. Hoewel er naar verwachting nog meer gegevens zullen binnenkomen die dat cijfer zouden verhogen, zal het waarschijnlijk het niveau blijven dat sinds medio maart niet meer is bereikt. De meeste van de 138 nieuwe sterfgevallen die woensdag door het RIVM zijn gemeld, vonden de afgelopen twee dagen plaats. De rest vond plaats in april en op 31 maart.

Uit de bekende beschikbare gegevens blijkt dat de piek van sterfgevallen bij patiënten met coronavirus plaatsvond op 2 april, toen 167 mensen stierven. Twee dagen eerder waren 166 overleden. De gegevens die bij het RIVM worden ingediend, worden continu bijgewerkt, waardoor schommelingen waarschijnlijk zijn. Hoewel het aantal geregistreerde dodelijke slachtoffers op die twee data met meer dan 11 procent is gestegen sinds een rapport dat op 6 april werd gepubliceerd, bleven ze allebei op de top van de grimmige curve toen de gegevens van de gezondheidsdienst werden bijgewerkt.

Voormalig SGP-parlementariër Koos van den Berg (77) was een van degenen die dinsdag bezweken aan Covid-19, aldus het Reformatorisch Dagblad. Van den Berg was van 1986 tot 2002 parlementariër en pleitte voor het recht van de parlementaire president om ongepast taalgebruik door Kamerleden te verwijderen uit de Handelingen, het letterlijke verslag van debatten. In 1993 kreeg hij de meerderheid voor deze motie, maar dit recht werd geschrapt tijdens een herziening van het Reglement in 2001.

Premier Mark Rutte heeft dinsdagavond de meeste sociale afstandsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, verlengd tot 20 mei. Op 11 mei mogen basisscholen en kinderdagverblijven weer open. Alle evenementen waarvoor een vergunning nodig is, zijn tot 1 september verboden. Dit betreft bijna 12 duizend evenementen, waaronder Sail Amsterdam. De volgende Sail Amsterdam-editie is pas in 2025, maakten de organisatoren woensdag bekend.