Site pictogram Financieel.com

Aanklager eist levenslang voor veroordeelde misdaadbaas Willem Holleeder

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft Willem Holleeder een levenslange gevangenisstraf aanbevolen tijdens zijn pleidooien in het hoger beroep van zijn veroordeling in 2019. Aanklagers zeiden donderdag dat duidelijk is vastgesteld dat Holleeder, 63, tussen 2003 en 2006 opdracht heeft gegeven tot de moord op vijf mensen.

De officieren van justitie beschreven Holleeder als “gewetenloos, opportunistisch en berekenend” en als een “meester-aanstichter” die optrad als rechter en beul die “zijn slachtoffers liet neerschieten”. Hij was ook “altijd uit op het dienen van zijn eigen belangen, uitgedrukt in geld en macht”. In de ogen van het OM heeft de verdachte gekozen voor “a life in crime”. Zijn geweten was “ofwel slecht ontwikkeld of uitgeschakeld.”

Het OM trok haar conclusies uit een reeks getuigenverklaringen, onder wie Holleeders zussen Astrid en Sonja. Het OM negeerde alle eigen beweringen van Holleeder van het tegendeel, en de alternatieve scenario’s die hij heeft geschetst. Volgens de aanklagers lagen de motieven voor de moorden ‘zonder twijfel op het gebied van machtswellust, jaloezie en het najagen van geld’.

Holleeder opereerde georganiseerd en wist jarenlang onder de radar te blijven door allerlei niveaus in te bouwen die hem moesten isoleren van direct contact tot criminele activiteiten, en dus vervolging. De aanklagers noemden de reeks moorden die aan hem werden toegeschreven handelingen die hem definitief buiten de normale samenleving plaatsten. Ze benadrukten ook de moed van zijn zussen, wier verklaringen hebben geholpen om zijn imago te veranderen van dat van een “knuffelcrimineel” in wat ze zeggen dat hij werkelijk is: “Een koude mede-samenzweerder van moorden, belust op geld en macht.”

Direct na het doen van haar aanbeveling merkte Holleeder zelf op dat hij niet verrast was. “Ik had dit verwacht en wil de hele tijd reageren, maar mijn advocaat zal later de verdediging presenteren.” Hij zei dat hij ‘moe’ was. Hij was onder de indruk van de strafeis “in de zin dat ik het er natuurlijk niet mee eens ben”.

De slachtoffers zijn Cor van Hout (2003), Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Bij de aanval op Van Hout stond Robert ter Haak naast hem en raakte ook gewond. Hij bezweek later aan zijn verwondingen.

De rechtbank legde Holleeder in 2019 een levenslange gevangenisstraf op, conform het advies van het Openbaar Ministerie, en Holleeder ging in hoger beroep. Het proces voor het gerechtshof Amsterdam vindt feitelijk plaats in de ultrabeveiligde rechtszaal op Schiphol. De advocaten van Holleeder komen op 2 en 3 december met hun pleidooien. In januari volgt een laatste zittingsronde met daarin het laatste woord van de beklaagde.

De rechtbank heeft 24 juni 2022 vastgesteld als de verwachte datum voor de uitspraak van het vonnis.

Mobiele versie afsluiten