Aanklager doet onderzoek naar Nederlandse hacker die toegang kreeg tot Trumps Twitter

De Nederlandse ethische hacker Victor Gevers werd in oktober verhoord door de Nederlandse politie voor toegang tot het Twitter-account van de Amerikaanse president Donald Trump. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of er bij het optreden van Gevers sprake is van criminele activiteiten, meldt de Volkskrant.

Het Openbaar Ministerie benadrukte dat dit een “onafhankelijk Nederlands onderzoek” is en dat de VS niet om juridische stappen heeft verzocht. Gevers is als getuige gehoord door het High Tech Crime Team van de politie. Hij is momenteel geen verdachte.

De Nederlandse hacker kreeg in oktober toegang tot het Twitter-account van de Amerikaanse president door het wachtwoord correct te raden; “MAGA2020!”. De president heeft ook geen tweestapsverificatie mogelijk gemaakt, een extra beveiligingsmechanisme.

Gevers bevestigt opnieuw dat hij geen misbruik heeft gemaakt van de toegang tot het account, hoewel hij op zoveel mogelijk manieren heeft geprobeerd de president en de mensen om hem heen te informeren dat het account slecht beveiligd was. “Ik wilde eigenlijk niet op de rekening kunnen komen, zeker niet met zo’n belangrijke rekening”, aldus Gevers. Het Witte Huis ontkende de hack. Ook Twitter heeft het incident afgewezen.

Gevers is een bekende onderzoeker die vrijwillig zoekt naar gaten in de beveiliging van mensen. Als hij eenmaal ‘binnen’ is, verzamelt hij bewijs en zorgt hij ervoor dat hij geen strafbaar feit pleegt, legt hij uit.

De ethische omgang met informatie die door hacking is verkregen, wordt verantwoorde openbaarmaking genoemd. Het vereist dat de hacker de accounthouder tijdig en correct informeert over de inbreuk. Gevers zegt dat “de politie wilde weten hoe dat hele proces verliep, hoe de aanloop er naar toe evolueert en welke moeite ik heb gedaan om in contact te komen met het slachtoffer.”

Oktober was niet de eerste keer dat Gevers toegang kreeg tot het account van de Amerikaanse president. Hij was een van de drie Nederlandse hackers die vier jaar geleden, een paar weken voor de presidentsverkiezingen van 2016, ook het Twitter-account van Trump wisten te hacken. De hacker vertelde Vrij Nederland dat hij deze keer bewust verder ging omdat de vorige melding “duidelijk geen effect had”.

Plaats een reactie