9.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus; Covid ziekenhuisopnames

By Jernst van Waal

Zo’n 8.966 meer mensen testten positief op het SARS-CoV-2 coronavirus in Nederland, zei het RIVM vrijdag. Dat was het hoogste aantal besmettingen dat op één dag werd gemeld sinds 8 januari, hoewel een deel van het laatste totaal mogelijk gegevens bevat die ontbraken in de abnormaal lage cijfers van woensdag.

Het totaal van vrijdag verhoogde het zevendaagse voortschrijdend gemiddelde tot 7.548, het hoogste cijfer in meer dan drie maanden. Het RIVM meldde deze kalenderweek in totaal 36.820 besmettingen met het coronavirus, zo’n 12 procent meer dan in dezelfde periode vorige week.

Gecombineerd met de toenemende Covid-19-ziekenhuisopnames, verdween het optimisme dat Nederland eind april enkele lockdown-maatregelen zou kunnen versoepelen. Eerder op vrijdag suggereerde premier Mark Rutte dit voorafgaand aan zijn ontmoeting met kabinetsleden.

Vrijdagmiddag waren er 2.490 mensen met Covid-19 in ziekenhuizen, een toename van één procent op een dag. Het aantal omvatte 1.698 mensen in de reguliere zorg, een netto toename van tien, en 792 mensen op de intensive care, een netto toename van drie.

Het gecombineerde totaal was nagenoeg ongewijzigd ten opzichte van een week eerder. Uit cijfers van het patiëntencoördinatiebureau LCPS bleek dat 293 mensen met Covid-19 tussen de middagen van donderdag en vrijdag in ziekenhuizen werden opgenomen, nauwelijks hoger dan het zevendaagse gemiddelde.

Volgens het herziene vaccinatiemodel van het RIVM hebben naar schatting 116.119 mensen donderdag een vaccinatie met Covid-19 gekregen, zo’n duizend onder het gemiddelde van deze week. Het duwde het totale aantal opgegeven schoten op tot meer dan 4,25 miljoen tussen 6 januari en donderdag 15 april.

Nederland lag op schema om de wekelijkse doelstelling van 758 duizend toegediende vaccins te halen, afhankelijk van de daling van de afspraken in het weekend.

Tot op heden zijn mensen in Nederland 1.387.043 keer positief getest op het SARS-CoV-2 coronavirus. Het RIVM heeft kennis genomen van 16.873 sterfgevallen als gevolg van Covid-19, hoewel er geen verplichting is om dergelijke dodelijke slachtoffers aan het agentschap te melden. Het nationale statistiekbureau, dat alle overlijdensrapporten in het land ontvangt, zei dat het werkelijke totaal waarschijnlijk met duizenden hoger zou liggen.