80.000 vliegtuigreizigers gingen aan boord van vluchten met een besmette passagier

By Jernst van Waal

Zeker 80 duizend mensen die naar Nederlandse luchthavens vlogen, zaten de afgelopen 16 maanden in de buurt van een passagier die besmet was met het coronavirus. Slechts 19.500 van hen zijn benaderd door de GGD, blijkt uit gegevens die oorspronkelijk in de Volkskrant waren gepubliceerd.

Sinds juni 2020 zijn er op 9.434 vluchten zeker 11.488 besmette passagiers aan boord gegaan van vluchten naar Nederland. De tachtigduizend waarmee ze in contact kwamen, zijn onder meer andere passagiers en bemanningsleden van luchtvaartmaatschappijen.

De GGD heeft geprobeerd contact te krijgen met alle passagiers die in de twee rijen rondom de besmette passagier aan alle kanten zaten, evenals bemanningsleden. Driekwart van deze pogingen mislukte.

De gemiddelde kans om het virus op te lopen in de rij van de besmette passagier, en drie omliggende rijen in beide richtingen, ligt tussen 1 op 1.800 en 1 op 120. Deze gegevens komen uit onderzoek dat het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) deze zomer samen met het RIVM.

Tijdens de piek van de zomerreizen benaderde de GGD 10% minder omringende reizigers. In veel gevallen werd niet eens geprobeerd te bellen en diende vanwege tijdgebrek e-mail als vervangend communicatiemiddel, aldus GGD-woordvoerder Harm Groustra.

Covid-19 testen bij aankomst was in Nederland nooit verplicht. “Iemand kan besmet raken op een vlucht, maar geen symptomen krijgen en zich dus nooit laten testen”, aldus de woordvoerder. “Het is niet ondenkbaar dat mensen met een positieve zelftest deze niet opnieuw hebben laten bevestigen, maar wel in isolatie of quarantaine zijn gegaan.”

Het aantal omringende passagiers dat het virus heeft opgelopen, is op dit moment nog niet bekend.

Thuis blijven was nog steeds de beste manier om de verspreiding van het virus tegen te gaan, zegt Marco Groeijenbier, viroloog bij het Erasmus Medisch Centrum. “Je loopt veel meer kans besmet te raken als je reist dan wanneer je thuis blijft”, zei hij. “Bovendien is het grote risico dat door internationale reizen nieuwe virusvarianten zich snel kunnen verspreiden.”