8.800 nieuwe besmettingen met het coronavirus: het meeste sinds 31 oktober

By Jernst van Waal

Voor het eerst in 40 dagen bedroeg het dagelijkse totaal aan nieuwe coronavirusinfecties dat door het RIVM werd gemeld ruim 8700. De Nederlandse volksgezondheidsorganisatie zei donderdag dat nog eens 8.793 mensen positief testten op de SARS-CoV-2 coronavirusinfectie, waarmee het zevendaagse voortschrijdend gemiddelde naar 6.861 werd verhoogd.

Dat gemiddelde is in slechts acht dagen met 41 procent gestegen. Het was gestaag gedaald van een piek van meer dan 10 duizend op 31 oktober tot iets meer dan 4.800 op 1 december. De stijging komt overeen met een theorie van het RIVM dat drukke winkelstraten en stadscentra tijdens Black Friday-verkopen en 5 december, een traditionele cadeaudag in Nederland.

PvdA-leider Lodewijk Asscher was kritisch over het kabinet omdat het geen nieuwe beperkingen aankondigde bovenop de huidige gedeeltelijke lockdown. “De boodschap was: het gaat slecht en we doen niets”, zei hij woensdagavond tijdens een debat in het Parlement. Andere Kamerleden waren het daarmee eens en vroegen waarom het kabinet traag leek te bewegen in de kwestie.

Minister-president Mark Rutte antwoordde dat de besmettingscijfers in de loop van de week richtinggevend zullen zijn voor het verdere beleid. Hij zei dat, ongeacht eventuele nieuwe beperkingen, huishoudens tijdens de kerstvakantie maximaal drie gasten ouder dan 12 per dag mogen verwelkomen.

Uit gegevens van het RIVM bleek dat de drie steden met de meeste besmettingen Amsterdam (413), Rotterdam (280) en Den Haag (273) waren. Waar Amsterdam en Rotterdam respectievelijk 24 en 30 procent stegen ten opzichte van een week geleden, zijn de cijfers in Den Haag meer dan verdubbeld. Gegevens suggereerden ook pieken in andere steden, zoals Utrecht, Almere en Tilburg.

Dagelijkse ziekenhuisopnames blijven ver boven de maatstaf voor versoepeling van beperkingen

Ziekenhuisopnames voor Covid-19 bleven ook relatief hoog, aangezien de overheid wil dat de dagelijkse reguliere zorgopnames dalen tot gemiddeld 40 en de opnames op de intensive care naar 10 dalen. In de aanloop naar donderdagmiddag namen ziekenhuizen 198 extra patiënten op in reguliere care (voortschrijdend gemiddelde: 184), en verplaatste 26 mensen naar een ICU (voortschrijdend gemiddelde: 27), volgens het LCPS.

Rekening houdend met sterfgevallen en ontslagen, is het aantal behandelde ziekenhuispatiënten donderdag gedaald tot 1.648, 36 minder dan de dag ervoor. De LCPS zei dat 469 van die patiënten op een IC waren, een afname van 4 vanaf woensdag, en 1179 waren in de reguliere zorg, een daling van 32.

Het patiëntentotaal was nog steeds ongeveer drie procent hoger dan een week geleden, wat duidt op een stijgende trend na een volle maand van dalende cijfers.

Er waren 66 meer sterfgevallen die ook verband hielden met Covid-19, waardoor het voortschrijdend gemiddelde op 49 kwam. Tot op heden is bevestigd dat 9.902 mensen aan de ziekte zijn overleden.

Sinds eind februari zijn in totaal 585.685 mensen positief getest op het virus, wat heeft geleid tot 26.466 reguliere ziekenhuisopnames en 5.803 IC-opnames. Patiënten met reguliere zorg hadden een overlevingspercentage van ongeveer 86 procent, terwijl de IC-patiënten 69 procent van de tijd overleefden, de huidige patiënten niet meegerekend.