75-jarig jubileum Anne Frank dagboek herdacht in Amsterdam

By Jernst van Waal

Zaterdag is het 75 jaar geleden dat “Het Achterhuis” verscheen, gebaseerd op de dagboekaantekeningen van het joodse meisje Anne Frank over haar onderduiktijd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Anne’s vader, Otto Frank, de enige overlevende van het gezin, liet op 25 juni 1947 de aantekeningen van zijn dochter in een roman publiceren. De Anne Frank Stichting herdenkt het jubileum.

Ter ere van het jubileum heeft auteur Marieke Lucas Rijneveld, winnaar van de International Booker Prize 2020, een gedicht geschreven dat te lezen is op de website van de Anne Frank Stichting. Daar lees je ook reacties die Otto Frank kreeg van de allereerste ontvangers van het boek, zoals mensen die zijn dochters Anne en Margot, de toenmalige minister van Kunsten Gerrit Bolkestein en de toenmalige prinses Juliana kenden. In het Anne Frank Huis is een tijdelijke tentoonstelling te zien over de totstandkoming en ontwikkeling van het boek.

Anne schreef de dagboeken tussen 14 juni 1942 en 1 augustus 1944, toen ze ondergedoken zat op de Prinsengracht in Amsterdam. Zij stierf in 1945, samen met haar zus Margot, aan buiktyfus in concentratiekamp Bergen-Belsen. Ze was 16 jaar oud. Haar vader vond de dagboeken na de oorlog en liet op aanraden van vrienden de brieven uitbreiden.

Anne heeft de titel “Het Achterhuis” zelf bedacht. Ze wilde journaliste worden en later een beroemde schrijver. “Of ik ooit in staat zal zijn om deze grandioze (gekke!) neigingen uit te voeren, valt nog te bezien, maar ik heb tot nu toe nog onderwerpen”, schreef Anne in 1944. Van de eerste druk van “Het Achterhuis” waren 3036 exemplaren gemaakt. Het boek is in meer dan 70 talen verschenen en er zijn in de loop der jaren meer dan 35 miljoen exemplaren van gemaakt, aldus de stichting.