65 sterfgevallen gemeld na vaccinatie met Covid

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 65 meldingen van mensen die stierven na een coronavirusvaccin. Volgens Lareb gaat het om 55 mensen van 80 jaar of ouder en 10 mensen tussen 65 en 79 jaar. “Allen hadden een kwetsbare gezondheid als gevolg van een verscheidenheid aan ernstige onderliggende ziekten en / of hoge leeftijd”, zei Lareb-directeur en epidemioloog Agnes Kant tegen het ANP.

De sterfgevallen vonden plaats tussen één en 26 dagen na vaccinatie. Kant benadrukte dat dit niet betekent dat het overlijden werd veroorzaakt door een bijwerking van het vaccin, maar het is niet uitgesloten dat bijwerkingen hebben bijgedragen aan het overlijden.

“In Nederland overlijden gemiddeld 750 tot 800 mensen in verpleeghuizen en 2.000 80-plussers per week door allerlei oorzaken. Dat kunnen natuurlijk ook mensen zijn die recent zijn ingeënt”, aldus Kant. Na gezondheidswerkers hadden ouderen en mensen in instellingen voor langdurige zorg de eerste prioriteit voor vaccins tegen het coronavirus.

In de meeste gevallen waren onderliggende gezondheidsproblemen de meest voor de hand liggende verklaring voor de doodsoorzaak. In sommige rapporten was er geen duidelijke verklaring. Lareb krijgt in die gevallen meer informatie.

“Voor sommigen kunnen de bijwerkingen van het vaccin de kwetsbare gezondheid hebben verslechterd. In de dagen na vaccinatie ontwikkelden ze symptomen die bekend staan ​​als bijwerkingen, zoals koorts, misselijkheid en algemeen onwelheid. Deze klachten zijn op zichzelf niet de doodsoorzaak, maar ze hebben er misschien aan bijgedragen, ‘zei Kant. Ze voegde eraan toe dat Lareb geen klachtenpatronen ziet die wijzen op ernstige bijwerkingen waardoor mensen kunnen overlijden.

Deze cijfers zijn gebaseerd op bijwerkingen die tot en met 21 februari aan Lareb zijn gemeld. Op die datum waren in Nederland ongeveer 900 duizend coronavirusvaccins toegediend.

Lareb ontving in totaal 5.068 meldingen van mensen met bijwerkingen na vaccinatie. Dat vertaalt zich naar ongeveer 0,5 procent tot 1 procent van de mensen die bijwerkingen zien. De meest voorkomende bijwerkingen zijn spierpijn, hoofdpijn, zich onwel voelen en vermoeidheid. Reacties op de injectieplaats, zoals pijn, zwelling of een gevoel van warmte, kwamen ook vaak voor. Dit zijn allemaal verwachte bijwerkingen.

Bij de meeste mensen waren de bijwerkingen gering en verdwenen ze binnen een paar dagen. Er waren ook enkele tientallen meldingen van ernstige allergische reacties, zoals huiduitslag en zwelling rond de ogen of keel.

Plaats een reactie