Site pictogram Financieel.com

45 waarnemers bij stop-en-zoekproces in Amsterdam

Maximaal 45 personen zullen deelnemen aan een proces met waarnemers tegen etnisch profileren door de politie tijdens preventieve fouillering in Amsterdam. Ze werden “op volgorde van binnenkomst” geselecteerd uit in totaal 173 mensen die zich hadden aangemeld, meldt burgemeester Femke Halsema maandag in een brief.

De proef start op 1 september. Het is de bedoeling dat de waarnemers met de politie de straat op gaan en toekijken hoe ze preventief fouilleren. Hiermee wil de gemeente onderzoeken of de politie echt willekeurig mensen kiest en niet op basis van huidskleur of andere kenmerken.

De gemeente zei eerder dat er in principe dertig waarnemers nodig zijn, maar ook dat naar een uitbreiding van dat aantal wordt gekeken. De wapencontroles vinden plaats in vijf buurten: Bijlmer-Centrum, Burgwallen Nieuwe Zijde, Geuzenveld, Dapperbuurt en Waterlandpleinbuurt.

Waarnemers worden gewezen op de risico’s van deelname, zoals de mogelijkheid om betrokken te raken bij een mogelijke escalatie van geweld of de mogelijkheid om als getuige te worden opgeroepen in een strafzaak. De waarnemers zullen kort voordat de wapencontroles beginnen te horen krijgen waar ze heen moeten.

Vorige week zeiden vier politievakbonden dat ze het proces met de waarnemers willen schrappen. Ze spraken van wantrouwen jegens de Amsterdamse politie en sluiten acties niet uit als burgemeester Halsema geen gehoor geeft aan hun oproep. “Politieagenten voelen zich benadeeld door de politieke angst voor etnisch profileren”, zeiden ze in een verklaring.

Halsema schreef dat de vier vakbonden waren uitgenodigd voor een bijeenkomst “om hun zorgen nader te bespreken”.

Mobiele versie afsluiten