FINANCIEEL.com

136 Amsterdamse bruggen voldoen mogelijk niet aan veiligheidseisen voor zwaar verkeer

136 Amsterdamse bruggen voldoen mogelijk niet aan veiligheidseisen voor zwaar verkeer

136 bruggen in Amsterdam voldoen mogelijk niet aan de gewichtseisen voor zwaar verkeer, meldt de Amsterdamse verkeerswethouder Melanie van der Horst deze week in een brief aan de gemeenteraad. Uit onderzoek van de gemeente bleek dat zeker 33 bruggen niet aan de criteria voldoen. De gemeente verwacht dat dit ook geldt voor 103 andere bruggen in de stad.

Van der Horst benadrukte dat de resultaten niet noodzakelijkerwijs betekenen dat alle 136 bruggen gerepareerd moeten worden. Het onderzoek maakte gebruik van een “oude beoordelingsmethodiek”, schreef ze in de brief. De verwachting is dat een deel van de bruggen bij toetsing aan de hand van het “nieuwe beoordelingsmodel” voor houten funderingen aan de gewenste criteria zal voldoen, rekening houdend met de ligging van de bruggen. “Een brug bij sportvelden of in een park hoeft geen zwaar verkeer te dragen, zolang we dit maar goed documenteren en voorkomen dat zware voertuigen de brug oversteken.”

Verder liet de wethouder de gemeente weten dat 1.194 kademuren in Amsterdam worden gemonitord met behulp van satellieten. Gegevens van deze satellieten gaven aan dat 149 kademuren de afgelopen jaren aanzienlijk lijken te zijn verplaatst, wat nader onderzoek rechtvaardigt. Van deze 149 muren waren er 90 niet eerder geïdentificeerd door de gemeente.

De gemeente Amsterdam is al een paar jaar bezig met het restaureren van verschillende bruggen en kademuren, waarvan er vele in slechte staat verkeren. In 2019 trok de gemeente hiervoor honderden miljoenen euro’s uit. In april schatte de gemeente dat er de komende 30 jaar zo’n 80 tot 125 bruggen en zo’n 60 kilometer kademuren moeten worden hersteld.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert