FINANCIEEL.com

13 klimaatactivisten gearresteerd in Rotterdam tijdens protesten tegen kolenoverslag

13 klimaatactivisten gearresteerd in Rotterdam tijdens protesten tegen kolenoverslag

Bij protesten in Rotterdam zijn vrijdag 13 mensen opgepakt door actiegroepen Extinction Rebellion en Kappen met Kolen. “De demonstraties verliepen vreedzaam, maar 13 mensen weigerden gehoor te geven aan het bevel om te vertrekken. Ze werden weggevoerd en kregen een proces-verbaal”, aldus een politiewoordvoerder.

Zo’n 15 actievoerders hebben zich vrijdag even na 10.00 uur vastgeketend aan het spoor aan de Missouriweg op de Maasvlakte. Dit is het traject waar kolen per trein worden vervoerd vanaf het Europees Massagoed Overslagbedrijf (EMO), een van Europa’s grootste droge bulk terminals. De terminal is gespecialiseerd in de overslag van ijzererts, kolen en andere bulkgoederen.

Ongeveer dertig actievoerders deden mee aan de actie op het spoor. Ze waren van plan te blijven totdat aan hun eis om de overslag van steenkool te stoppen was voldaan. “Als we eerder worden verwijderd, komen we terug”, beloofden ze.

Naast de blokkadeactie op het spoor was er nog een protest bij het Havenbedrijf, waar zo’n 20 mensen tijdelijk de toegang tot het World Port Center aan de Wilhelminakade blokkeerden. Deze protesten maken deel uit van een grotere reeks acties die zich eerder richtten op locaties als Tata Steel in IJmuiden en de Amsterdamse haven. Een woordvoerder merkte op dat de protesten van vrijdag het “begin zijn van een langere campagne in Rotterdam”.

De politie liet de actievoerders met rust. “Ze vallen niemand lastig”, zei een politiewoordvoerder eerder op vrijdag. “De sfeer is gemoedelijk, ontspannen en er is goed contact”, benadrukte ze.

De actiegroepen pleiten voor een onmiddellijke stopzetting van de overslag van steenkool vanwege de schadelijke gevolgen voor het klimaat. Bovendien uiten ze hun bezorgdheid over de “zeer ernstige mensenrechtenschendingen” die naar verluidt verband houden met mijnbouwactiviteiten in Colombia.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert