Hypotheekverzekering – wat u moet weten

Hypotheekverzekering is vereist door kredietverstrekkers als u een FHA-lening krijgt of een aanbetaling van minder dan 20 procent doet. Sommige staten hebben wetten die een LTV-ratio (loan-to-value) van meer dan 8 procent zonder verzekering verbieden. Ook de secundaire markt mag dit type lening niet kopen zonder verzekering. Uw geldschieter zal dit type verzekering opzetten en kopen.

Voor FHA-leningen wordt uw lening gedekt door een verzekeringsprogramma; dit betekent dat u de verzekeringspremie moet betalen. Dit type hypotheek wordt een hypotheekverzekeringspremie of MIP genoemd.

Conventionele leningen vereisen een particuliere hypotheekverzekering, of PMI, wanneer u minder dan 20 procent neerlegt. Zowel MIP’s als PMI werken op dezelfde manier; ze helpen de geldschieter de kosten van de verkoop van uw huis te recupereren als u de lening niet nakomt.

Hypotheekverzekering betalen

Met een FHA-lening betaalt u 2,25 procent van het geleende bedrag bij de afsluiting plus een maandelijkse vergoeding. Deze premie biedt een verzekering voor de duur van de lening en kan worden gefinancierd. Als u een FHA-lening verkoopt of herfinanciert, heeft u mogelijk recht op terugbetaling. Vraag ernaar bij uw kredietverstrekker. Voor een particuliere hypotheekverzekering betaalt u meestal twee maanden aan het einde, plus een maandelijkse last, of u kunt een afkoopsom betalen. Het bedrag is afhankelijk van de aanbetaling, de door de kredietverstrekker gewenste dekking en het type lening (vast of ARM).

Hypotheekverzekering opzeggen

Afhankelijk van de leningsovereenkomst kunt u de verzekering mogelijk opzeggen zodra u een bepaald eigen vermogen heeft bereikt. Als u 20 procent eigen vermogen hebt (8o procent lening-naar-waarde), kunt u mogelijk stoppen met het betalen van de verzekering.

Een andere manier om de PMI-betaling van uw lening af te halen, is door uw huis te laten taxeren door de erkende taxateur van uw geldschieter. Als u deze route volgt, vereist de geldschieter dat u 25 procent eigen vermogen heeft en moet u de lening meestal ten minste 12 maanden hebben gehad.