Airbnb-verhuur schudt de niet-huurgecontroleerde woningsector wakker

By Jernst van Waal

[

Protesteer graffiti over hoge huren. Foto: DutchNews.nl

Nieuwe huurders in vastgoed buiten de huursector betalen gemiddeld 10% meer voor hun woning dan eerder dit jaar zouden hebben gedaan, zei makelaarsvereniging NVM woensdag.

De gemiddelde huurprijs in een nieuw ‘vrije sector’-contract is nu net iets meer dan € 13, – per vierkante meter, ofwel € 1.142, -, aldus de NVM.

Er zijn echter sterke regionale verschillen. In Amsterdam betalen nieuwe huurders bijvoorbeeld meer dan € 20 voor een niet-huurgecontroleerd sectorpand, een stijging van slechts 1,1% ten opzichte van vorig jaar, aldus de NVM.

In Arnhem, Den Haag en Amstelveen stegen de huren met circa 10% op jaarbasis, in Utrecht zelfs met 30%.

Airbnb

De cijfers van de NVM zijn in strijd met die van huurwoningplatform Pararius, dat vorige maand zei dat de huurovereenkomsten tussen verhuurders en huurders voor nieuwe contracten in de niet-huurgecontroleerde sector voor het eerst in zes jaar zijn gedaald.

De gemiddelde prijs per vierkante meter die een nieuwe huurder betaalt, is in het derde kwartaal met 0,4% gedaald tot gemiddeld € 16,56 miljoen, aldus Pararius.

De sterkste daling deed zich voor in Eindhoven, waar de nieuwe huren met iets meer dan 7% zijn gedaald, waardoor de prijs van een 60 vierkante meter flat uitkomt op € 824,40. In Amsterdam betalen nieuwe huurders gemiddeld € 1.325,40 voor dezelfde grootte, een daling van bijna 6% in het tweede kwartaal, aldus Pararius.

De NVM schatte het verschil in cijfers toe aan het opnemen van duurdere gemeubileerde woningen, aangezien verhuurders uit de Airbnb worden gedwongen door zowel nieuwe regels als het gebrek aan toeristen.

Bedankt voor je donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en artikelen over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u wel, u kunt dit doen via Ideal, creditcard of Paypal.