Hoe worden kredietscores berekend?

U moet echt begrijpen hoe kredietscores worden berekend als u uw kredietscore wilt verbeteren,

Het belangrijkste om te weten is dat er verschillende soorten kredietscores zijn. De Fair Isaac Corp.-score (of FICO-score) is de meest algemeen aanvaarde kredietscore. Met meer dan 90% van de grootste Amerikaanse banken die de FICO-score gebruiken om uw kredietwaardigheid te bepalen, komt dit het dichtst in de buurt van een standaard voor het meten van iemands vermogen om schulden te beheren.

Daarom is het belangrijk om er alles aan te doen om uw FICO-score te beschermen, aangezien een lagere score u duizenden dollars aan rentebetalingen op een lening kan kosten.

Hoewel FICO niet onthult hoe ze de kredietscore daadwerkelijk berekenen, is het niet echt een geheim. De FICO-score zelf wordt berekend met behulp van een combinatie van gegevens die op uw kredietrapport verschijnen. Dit omvat ongeveer:

  • 35 procent – De geschiedenis van een persoon om kredietbetalingen op tijd te doen
  • 30 procent – De totale schuld/beschikbare kredietratio
  • 15 procent – De tijd dat kredietlijnen open zijn geweest
  • 10 procent – De frequentie waarmee iemand nieuw krediet aanvraagt
  • 10 procent – Andere factoren zoals de soorten kredietlijnen

In 2008 heeft FICO enkele wijzigingen aangebracht in de manier waarop ze de kredietscore van een persoon meten. Het nieuwe systeem laat niet alleen zien hoe waarschijnlijk het is dat ze schulden kunnen terugbetalen, maar het geeft ook enig inzicht in hoe goed ze schulden in het algemeen beheren.

Een van de grootste verbeteringen die mensen zullen zien, is dat in het verleden één gemiste creditcardbetaling uw credit score ernstig kan schaden als deze door de geldschieter wordt gemeld. De FICO-score van 2008 is milder, in die zin dat het grotendeels vergevingsgezind zal zijn voor één fout in een verder onberispelijk kredietrapport.

Een ander verschil is dat de FICO-kredietscore van 2008 de mogelijkheid berekent om meerdere soorten schulden te beheren. FICO zal bijvoorbeeld mensen belonen die zowel doorlopende schulden (creditcard) als leningen op afbetaling (auto- en woningkredieten) hebben. Iemand die veel soorten leningen effectief kan beheren, wordt als kredietwaardiger beschouwd.

Nu u enkele manieren kent waarop kredietscores worden berekend, kunt u profiteren van enkele trucs om uw kredietscore snel te verhogen.