Hoe u uw kredietscore kunt verbeteren – Do’s en don’ts

Wat is kredietscore: Het is een statistisch getal op basis van uw kredietgeschiedenis, terugbetalingsgewoonten en andere financiële gegevens die door de ratingbureaus van financiële instellingen zijn verzameld. Uw kredietscore is een indicator van uw kredietwaardigheid. Deze gegevens worden verzameld door het ratingbureau op basis van een sleutel of unieke identificatiecode zoals Permanent Account Number (PAN – uitgegeven door de Income Tax Department in India) of SSN in de VS. Elk ratingbureau kan verschillende gewichtsleeftijden toekennen aan verschillende parameters die worden gebruikt om het te bepalen. Over het algemeen varieert het tussen 300 en 850 punten.

Met de credit score check krijgt de kredietverstrekker een idee over de kans op wanbetaling door de kredietnemer, in het geval hem/haar een lening/kredietfaciliteit wordt verstrekt. Hoe hoger de Credit Score, hoe groter de kans op het krijgen van een lening tegen lagere tarieven. Daarom is het belangrijk dat u deze controleert voordat u een nieuwe lening of krediet aanvraagt. Een kredietscore van minder dan 600 wordt als slecht beschouwd en over het algemeen vermijden financiële instellingen leningen aan dergelijke personen. Door financiële discipline te handhaven kunt u deze ook gemakkelijk verbeteren. De zeer kleine dingen of onwetendheid kunnen uw kredietwaardigheid ernstig schaden. Door weinig aandacht te besteden aan deze kleine dingen, kunt u de kredietscore verbeteren en goedkopere kredietfaciliteiten gebruiken.

Om uw kredietscore te verbeteren, moet u bepaalde do’s en don’ts volgen.

Van de

1. Stel nooit de betaling van verschuldigde termijnen op bestaande leningen uit.

2. Betaal altijd op tijd creditcardrekeningen. Gebruik indien mogelijk de ECS- of automatische incasso-faciliteit op uw kaartbetalingen, zodat er geen kans is dat u de factuurbetaling op de vervaldag vergeet.

3. Probeer indien mogelijk de bestaande leningen vooruit te betalen. Door een beetje extra te betalen bovenop de verschuldigde EMI of termijnen, kunt u niet alleen de uitgaande rente verlagen, maar ook uw kredietscore verbeteren.

4. Het onderhouden van goede en lange bankrelaties met de bestaande bankier helpt u de kredietscore te verhogen. Regelmatig wisselen van bankier, met name de zakelijke kredietfaciliteiten, kan dit nadelig beïnvloeden.

5. Betaal ook uw energierekeningen zoals elektriciteit, mobiel, verzekeringspremie, gemeentelijke belastingen etc op tijd. Hoewel deze niet direct worden gerapporteerd voor de kredietscorecontrole, maar deze helpen u om uw financieel gedisciplineerd leven te behouden.

Niet doen

1. Neem geen verschillende leningen van verschillende banken. Probeer maximaal gebruik te maken van kredietfaciliteiten van één of twee banken. Je hebt bijvoorbeeld twee woonkredieten, twee autoleningen en één persoonlijke lening elk van een andere bank. Dit soort regeling zal uw credit score naar beneden halen. Probeer al deze vijf leningen te verschuiven naar één of maximaal twee banken.

2. Wissel het creditcardsaldo niet van de ene kaart naar de andere kaart. Het wisselen van saldo van de ene kaart naar de andere betekent dat u geen middelen heeft om de creditcardrekeningen te betalen. Dit schaadt uw kredietwaardigheid ernstig.

3. Gebruik de creditcardlimiet niet volledig of overmatig. Als u regelmatig boven de 90% komt, vraag dan de uitgever van de creditcard om uw kredietlimiet te verhogen.

4. Stop niet met uw oude creditcards zonder reden of omdat u een nieuwe kaart heeft genomen. Hoe langer de kredietgeschiedenis met regelmatige factuurbetalingen, hoe beter de kredietscore.

5. Neem niet te veel creditcards van verschillende banken. Houd maximaal 3-4 kaarten bij hetzelfde aantal banken. Als u deze kaarten regelmatig gebruikt en de rekeningen op tijd betaalt, zou uw kaartmaatschappij graag uw kaartlimiet verhogen.

6. Neem geen contant geld op van CREDIT Cards via een geldautomaat, tenzij het een uiterste noodgeval is. Regelmatig geld opnemen van een creditcardrekening verlaagt uw kredietwaardigheid, gebruik in plaats daarvan debetkaarten die aan uw spaarrekening zijn gekoppeld voor geldopnames.

Probeer één keer per jaar uw credit scoreblad te verkrijgen, zodat u weet waar u aan toe bent. Als u fouten aantreft in de gerapporteerde transacties op uw blad, meld dit dan onmiddellijk aan de betrokken financiële instelling voor correctie en update het met ratingbureaus, vooral wanneer u van plan bent een nieuwe lening / kredietfaciliteit aan te gaan.