Hoe op activa gebaseerde leningen van commerciële financieringsmaatschappijen verschillen van traditionele bankleningen

Als het gaat om de verschillende soorten zakelijke leningen die op de markt beschikbaar zijn, kunnen eigenaren en ondernemers worden vergeven als ze soms een beetje in de war raken. Geld lenen voor uw bedrijf is niet zo eenvoudig als zomaar een bank binnenlopen en zeggen dat u een lening voor een klein bedrijf nodig heeft.

Wat zal het doel van de lening zijn? Hoe en wanneer wordt de lening terugbetaald? En wat voor onderpand kan worden verpand om de lening te ondersteunen? Dit zijn slechts enkele van de vragen die kredietverstrekkers zullen stellen om de potentiële kredietwaardigheid van een bedrijf en het beste type lening voor zijn situatie te bepalen.

Verschillende soorten zakelijke financiering worden aangeboden door verschillende kredietverstrekkers en gestructureerd om aan verschillende financieringsbehoeften te voldoen. Als u de belangrijkste soorten zakelijke leningen begrijpt, kunt u een heel eind op weg helpen bij het bepalen van de beste plaats voor uw zoektocht naar financiering.

Banken versus op activa gebaseerde kredietverstrekkers

Een bank is meestal de eerste plaats waar ondernemers heen gaan als ze geld moeten lenen. Dat is tenslotte vooral wat banken doen: geld lenen en andere financiële producten en diensten aanbieden, zoals betaal- en spaarrekeningen en diensten voor het beheer van handelaars en schatkisten.

Maar niet alle bedrijven komen in aanmerking voor een banklening of kredietlijn. Vooral banken aarzelen om leningen te verstrekken aan nieuwe startende bedrijven die geen geschiedenis van winstgevendheid hebben, aan bedrijven die een snelle groei doormaken en aan bedrijven die in het recente verleden mogelijk verlies hebben geleden. Waar kunnen bedrijven als deze terecht voor de financiering die ze nodig hebben? Er zijn verschillende opties, waaronder geld lenen van familieleden en vrienden, aandelen verkopen aan durfkapitalisten, mezzaninefinanciering verkrijgen of een lening op basis van activa verkrijgen.

Lenen van familie en vrienden gaat meestal gepaard met potentiële problemen en complicaties, en kan hechte vriendschappen en relaties aanzienlijk schaden. En het aantrekken van durfkapitaal of mezzaninefinanciering kan tijdrovend en duur zijn. Beide opties omvatten ook het opgeven van eigen vermogen in uw bedrijf en misschien zelfs een meerderheidsbelang. Soms kan dit eigen vermogen aanzienlijk zijn, wat op de lange termijn erg kostbaar kan zijn.

Asset-based lending (of ABL) is echter vaak een aantrekkelijk financieringsalternatief voor bedrijven die niet in aanmerking komen voor een traditionele banklening of kredietlijn. Om te begrijpen waarom, moet u de belangrijkste verschillen tussen bankleningen en ABL begrijpen: hun verschillende structuren en de verschillende manieren waarop banken en op activa gebaseerde kredietverstrekkers naar zakelijke kredietverlening kijken.

Kasstroom versus balansleningen

Banken lenen geld op basis van cashflow, waarbij ze voornamelijk kijken naar de resultatenrekening van een bedrijf om te bepalen of het in de toekomst voldoende cashflow kan genereren om de schuld af te lossen. Op deze manier lenen banken voornamelijk op basis van wat een bedrijf in het verleden financieel heeft gedaan, en gebruiken dit om te peilen wat het realistisch gezien in de toekomst kan worden verwacht. Dat noemen we ‘in de achteruitkijkspiegel kijken’.

Daarentegen kijken kredietverstrekkers op basis van commerciële financiële middelen naar de balans en activa van een bedrijf – voornamelijk de debiteuren en inventaris. Ze lenen geld op basis van de liquiditeit van de voorraad en de kwaliteit van de vorderingen, waarbij ze zorgvuldig het profiel van de debiteuren van de onderneming en hun respectieve concentratieniveaus evalueren. ABL-geldschieters zullen ook naar de toekomst kijken om te zien wat de potentiële impact is op de vorderingen uit geprojecteerde verkopen. We noemen dit ‘uit de voorruit kijken’.

Een voorbeeld illustreert het verschil: stel dat ABC Company zojuist een contract van $ 12 miljoen heeft binnengehaald dat het volgende jaar in gelijke termijnen zal worden uitbetaald, wat resulteert in $ 1 miljoen aan inkomsten per maand. Het duurt 12 maanden voordat het volledige contractbedrag op de winst- en verliesrekening van het bedrijf verschijnt en voor een bank om het te erkennen als kasstroom die beschikbaar is om schulden af ​​te lossen. Een op activa gebaseerde kredietverstrekker zou dit echter beschouwen als vorderingen die op de balans staan ​​en overwegen om tegen hen te lenen, afhankelijk van de kredietwaardigheid van het debiteurenbedrijf.

In dit scenario kan een bank lenen op de marge die uit het contract wordt gegenereerd. Met een marge van 10 procent kan een banklening met een marge van 3x het bedrijf bijvoorbeeld $ 300.000 lenen. Omdat het kijkt naar de achterblijvende cashflowstroom, zou een op activa gebaseerde geldschieter het bedrijf mogelijk veel meer geld kunnen lenen – misschien tot 80 procent van de vorderingen, of $ 800.000.

Het andere grote verschil tussen bankleningen en ABL is hoe banken en op activa gebaseerde kredietverstrekkers van commerciële financiering de activa van het bedrijf bekijken. Banken lenen meestal alleen aan bedrijven die harde activa als onderpand kunnen verpanden – voornamelijk onroerend goed en apparatuur – daarom worden banken soms ‘vuilleners’ genoemd. Ze geven de voorkeur aan deze activa omdat ze gemakkelijker te controleren, controleren en identificeren zijn. Aan de andere kant zijn op activa gebaseerde kredietverstrekkers in commerciële financiële middelen gespecialiseerd in het verstrekken van leningen aan activa met een hoge omloopsnelheid, zoals voorraad en debiteuren. Ze kunnen dit doen omdat ze de systemen, kennis, kredietbereidheid en controles hebben om deze activa te bewaken.

Appels en Sinaasappels

Zoals u kunt zien, zijn traditionele bankleningen en op activa gebaseerde leningen in feite twee verschillende dieren die op totaal verschillende manieren gestructureerd, onderschreven en geprijsd zijn. Daarom is het vergelijken van banken en op activa gebaseerde kredietverstrekkers een beetje appels en peren vergelijken.

Helaas begrijpen veel ondernemers (en zelfs sommige bankiers) deze belangrijke verschillen tussen bankleningen en ABL niet. Ze proberen ze appels met appels te vergelijken en vragen zich vooral af waarom ABL zoveel “duurder” is dan bankleningen. De kosten van ABL zijn hoger dan de kosten van een banklening vanwege de hogere risicograad van ABL en het feit dat op activa gebaseerde kredietverstrekkers zwaar hebben geïnvesteerd in de systemen en expertise die nodig zijn om debiteuren te controleren en onderpand te beheren.

Voor bedrijven die niet in aanmerking komen voor een traditionele banklening, gaat de relevante vergelijking niet tussen ABL en een banklening. Het is eerder tussen ABL en een van de andere financieringsopties – vrienden en familie, risicokapitaal of mezzaninefinanciering. Of het zou kunnen zijn tussen ABL en het afzien van de kans.

Stel bijvoorbeeld dat XYZ Company een mogelijkheid heeft voor een verkoop van $ 3 miljoen, maar dat het $ 1 miljoen moet lenen om het contract te vervullen. De marge op het contract is 30 procent, wat resulteert in een winst van $ 900.000. Het bedrijf komt niet in aanmerking voor een bankkrediet voor dit bedrag, maar het kan een op activa gebaseerde lening verkrijgen voor een totaalbedrag van $ 200.000.

De eigenaar zegt echter tegen zijn salesmanager dat hij de ABL te duur vindt. “Duur in vergelijking met wat?” vraagt ​​de salesmanager hem. “We kunnen geen banklening krijgen, dus het alternatief voor ABL is het contract niet binnenhalen. Zegt u nu dat het niet de moeite waard is om $ 200.000 te betalen om $ 900.000 te verdienen?” In dit geval zou ‘nee’ zeggen tegen ABL het bedrijf in feite $ 700.000 aan winst kosten.

Bekijk ABL in een ander licht

Als u er in het verleden voor terugdeinsde om een ​​op activa gebaseerde lening van een commerciële financieringsmaatschappij aan te gaan omdat u dacht dat het te duur was, is het tijd om ABL in een ander licht te bekijken. Als u een traditionele banklening of kredietlijn kunt krijgen, moet u waarschijnlijk doorgaan en deze krijgen. Maar als je dat niet kunt, zorg er dan voor dat je ABL vergelijkt met je echte alternatieven.

In dit licht bezien wordt een op activa gebaseerde lening vaak een zeer slimme en kosteneffectieve financieringsoptie.