Het vieren van de analfabete maar uitstekende Ghanese zakenvrouwen: mijn token voor de Moederdag van 2019

Ghana als land kan een aanzienlijk aantal hardwerkende vrouwen stimuleren die, ondanks hun beperkingen met formeel alfabetiseringsonderwijs, proberen de eindjes aan elkaar te knopen terwijl ze hun families voorzien van alle materiële behoeften. Dit geldt voor deze ijverige vrouwen die hun echtgenoten ondersteunen bij het verzorgen van het huis. Er zijn talloze alleenstaande moeders die de dubbele rol van vader en moeder op zich hebben genomen en voorzien in de fysieke en spirituele behoeften van hun kinderen. De grootste bijdrage van deze ijverige Ghanese zakenvrouwen die geen literaire aandacht heeft gekregen, is hun buitengewone zakelijke vaardigheden.

De Ghanese zakenvrouwen stappen niet overhaast in een zakelijke onderneming. Ze voeren marktonderzoeken uit om de mogelijkheid te ontdekken om hogere inkomsten uit de voorgestelde zakelijke onderneming te registreren. Ze doen dit om een ​​duurzaam aanbod van hun verhandelbare artikelen, een mogelijke doelmarkt en succesvolle distributieopeningen te vinden. Daarnaast kiezen ze zorgvuldig strategische plekken uit om hun tenten, kiosken of winkels neer te zetten. Ze voeren een grondige zoektocht uit om klanten te vinden die het gebied bestrijken, hun voorkeuren en interesses in bepaalde items die snelle verkopen registreren voordat ze de zakelijke onderneming starten. Hoewel ze geen goed gedocumenteerde bedrijfsplannen hebben, hebben ze hun bedrijf gestructureerd en goed gepland.

Interessant is dat Ghanese zakenvrouwen een unieke manier hebben om klanten aan te trekken. Ze hebben buitengewone klantrelaties. Ze praten vriendelijk en zeer respectvol met hun klanten en gebruiken soms vleiende woorden om klanten te verleiden een duurzame zakelijke relatie met hen aan te gaan. Nauwelijks zouden ze hun woede op klanten uiten. Dit is ongebruikelijk voor typisch Ghanese zakenvrouwen! Ze verbergen hun persoonlijk geplaagde pijn en doodsangst en dragen als het ware hun tanden openlijk om vriendelijkheid uit te beelden om klanten te winnen. Ze verontschuldigen zich ook snel en passen goederen aan waarvan klanten klagen dat ze industriële fouten hebben.

Ook Ghanese zakenvrouwen tonen uitzonderlijke vaardigheden op het gebied van inkoop, levering en marketing. Als hun spullen aankomen, helpen ze in hun eentje de ingehuurde arbeiders om ze uit de voertuigen te halen. Ze zouden hun kleine miniboekjes hebben om elk klein detail van de ontvangen items te bewaren, evenals de items die bij de bevoorradingspost werden uitgedeeld. Hun beperkte wiskundekennis zou hen er niet van weerhouden om een ​​zuivere en uitgebreide administratie van hun zakelijke transacties bij te houden. Zelfs voordat hun goederen arriveerden, belden ze hun klanten en informeerden ze, terwijl ze hun inventaris van artikelen bijhielden. Ze storten dagelijks hun verkopen bij de banken om hun bedrijfskapitaal niet te verspillen. Als ze verlies lijden, verliezen ze de hoop niet en stoppen ze het bedrijf niet. Ze vragen snel om zakelijke leningen met flexibele betalingsvoorwaarden om hun bedrijf te versterken en draaiende te houden.

De opmerkelijke zakelijke en ondernemersvaardigheden die door Ghanese zakenvrouwen worden gedemonstreerd, moeten worden geprezen en erkend, zelfs als de wereld deze week moeders viert. De Ghanese regering en het ministerie van Handel moeten echter maatregelen nemen om deze ijverige zakenvrouwen te helpen bij het overwinnen van de gruwelijke uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd tijdens het ondernemen van hun bedrijf. Een kardinaal probleem heeft te maken met het aanbevelen van traditionele banken voor deze vrouwen om zaken mee te doen. Het is ontmoedigend om te weten hoe de jonge en gewetenloze financiële instellingen deze vrouwen bedriegen en er met hun zuurverdiende geld vandoor gaan. Meestal bedriegen ze deze vrouwen door hen zeer lage rentetarieven op hun leningfaciliteiten te beloven, evenals zeer hoge renteopbrengsten op hun spaargeld. De traditionele integriteitsbanken moeten deze ijverige zakenvrouwen de hand reiken en hen de beste deals aanbieden in termen van rente op hun spaargeld en rente op de zakelijke leningen die ze zouden aanvragen. De regering moet blijven vechten tegen de ontbinding van alle egoïstische financiële instellingen die zijn opgericht om deze ijverige zakenvrouwen van hun zakelijke winsten te beroven.

Ook moeten zakelijke en ondernemersinstellingen regelmatig workshops organiseren voor deze ongeletterde zakenvrouwen om hen te helpen bij het verbeteren van hun zakelijke en ondernemersvaardigheden. Deze verfrissende opdrachten zouden hen ook informeren over moderne methoden van zakendoen en over het gebruik van eenvoudige E-tools voor het bijhouden van voorraad en/of administratie. Via deze zakelijke seminars en workshops kunnen gedegen aanwijzingen worden gegeven over hoe bedrijfsrisico’s kunnen worden afgewend en hoe de verkoop van hun producten kan worden gemobiliseerd door middel van verbeterde benaderingen voor inkoop, marketing en toeleveringsketenbeheer. Dit zou deze hardwerkende en ijverige Ghanese zakenvrouwen enorm helpen om een ​​belangrijke bijdrage te leveren aan de economie van Ghana.