Heb je je limiet bereikt?

Nu de prijs van bijna alles stijgt, trekken consumenten vaker hun creditcard tevoorschijn om “de eindjes aan elkaar te knopen”. Volgens een recent rapport is het doorlopend krediet de afgelopen maanden met 8% gestegen. Dit is het snelste groeipercentage voor krediet in zeven jaar.

Het gevolg van dit toegenomen gebruik van plastic is dat ook de individuele saldi groeien. Dat betekent dat de vereiste minimale maandelijkse betaling, die is gebaseerd op een percentage van het saldo, omhoog gaat en het toch al krappe budget nog meer onder druk zet.

Het is begrijpelijk dat daarom steeds meer consumenten achterblijven met hun maandelijkse betalingen. Creditcardmaatschappijen houden hier niet van omdat het hun winst beïnvloedt. Eind vorige maand waarschuwde American Express dat hun klanten achterliepen met hun betalingen. Dit trok de aandacht van de Wall Street-mensen die naar buiten kwamen met hun eigen waarschuwing dat deze bedrijven hun verwachte winst voor 2008 mogelijk moeten verlagen.

Wat volgde was een stap van enkele van de bedrijven om actie te ondernemen om hun risico’s te verlagen. Ten eerste verlaagden ze het maximale kredietbedrag dat op individuele basis werd verstrekt (Washington Mutual en Wells Fargo hebben onlangs de kredietlimieten verlaagd met maximaal 10%). Bovendien verhoogden ze hun rentetarieven en begonnen ze te bezuinigen op het aantal saldooverdrachten dat ze zouden toestaan.

De creditcardmaatschappijen waren strategisch in de manier waarop ze dit benaderden door zich te richten op personen van wie ze dachten dat ze meer kans hadden om in gebreke te blijven. Voor het grootste deel richtten ze zich op personen die:

*Recent grote aankopen gedaan in verhouding tot hun kredietlimiet

* Woon in Californië, Arizona of Florida (de staten die het hardst zijn getroffen door de kredietcrisis)

*Bezit een klein bedrijf in de vastgoedsector

Hopelijk valt u niet in een van deze categorieën en heeft u er geen last van gehad. Zelfs als dat het geval lijkt te zijn, raad ik u aan uw kredietlimiet nogmaals te controleren voordat u grote aankopen doet. Creditcardmaatschappijen hebben dertig dagen de tijd om u op de hoogte te stellen van eventuele bezuinigingen. Dat betekent dat u uw kaart voor een aankoop kunt gebruiken zonder dat u zich realiseert dat uw limiet is verlaagd. U zou kunnen worden geconfronteerd met extra kosten en vergoedingen voor het overschrijden van uw kredietlimiet.

Aangezien de kredietsector moeite blijft hebben om hun winstmarge op peil te houden, kunt u waarschijnlijk verwachten dat krediet krapper en duurder wordt. U kunt ook verwachten dat er meer beperkingen worden gesteld aan het verstrekken van krediet. Zoals je kunt zien aan hun laatste acties, kunnen deze bedrijven “de regels wijzigen” om zichzelf te beschermen wanneer ze denken dat dat nodig is. Houd daar rekening mee de volgende keer dat u naar binnen reikt om het plastic uit uw portemonnee te halen.