Site pictogram Financieel.com

Sanquin accepteert homoseksuele bloeddonoren mits monogaam

Dutch News brings daily news from The Netherlands in English

[

Foto: Depositphotos.com

Bloedbank Sanquin accepteert homo- en biseksuele mannen weer als bloeddonor, op voorwaarde dat ze de afgelopen 12 maanden met slechts één partner seks hebben gehad.

Tot nu toe moesten homo’s zich vier maanden onthouden van seks voordat ze in aanmerking kwamen om bloed of bloedplasma te doneren. Sanquin heeft de regel ingevoerd vanwege het hogere risico op bloedoverdraagbare infecties zoals hepatitis en hiv.

Sanquin kreeg kritiek van homorechtenorganisatie COC, die de regel discriminerend noemde. De organisatie hield vol dat seksueel gedrag, in plaats van seksuele voorkeur, de doorslag gaf.

Na onderzoek te hebben gedaan, heeft Sanquin heeft nu besloten het kan homo- en biseksuele mannen omvatten zonder de veiligheid van bloed- en plasmavoorraden in gevaar te brengen. Het verwacht dat er nog zo’n 100 tot 500 donateurs zullen komen.

Sanquin-woordvoerster Marloes Metaal vertelde aan de NOS dat de bloedbank de regels voor homo’s in de loop der jaren al had versoepeld ‘van een totaal verbod naar 12 en dan vier maanden na het laatste seksuele contact’ nu bloedinfecties eerder kunnen worden opgespoord.

‘We gaan van een groepsbenadering naar een individuele risicobeoordeling’, zei ze. ‘We willen onbesmet bloed, maar we willen mensen niet onnodig uitsluiten.’

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com

Mobiele versie afsluiten