Overheid kan gerechtelijke stappen ondernemen wegens tekortkomingen in het antirookplan

By Jernst van Waal

[

Foto: DutchNews.nl

Een stichting die campagne voert om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken, is van plan om de overheid voor de rechter te slepen wegens traag handelen Volkskrant maandag gemeld.

Stichting Rookpreventie Jeugd zegt dat de regering meer inspanningen moet leveren om haar doelstellingen te halen en dat ze zekerheid wil over plannen om volgend jaar belasting op sigaretten en tabak te heffen, nadat een aantal Kamerleden zich tegen de verhoging zouden verzetten.

De stichting hoopt de Urgenda-campagnegroep, die de regering voor de rechtbank daagde omdat ze niet genoeg had gedaan om de CO2-uitstoot te verminderen en won. ‘Wat de overheid ook doet, het maakt geen verschil’, zegt stichtingsvoorzitter Wanda de Kanter.

De prijs van een pakje sigaretten, momenteel rond de € 8,20, zal tegen 2023 € 10 bedragen, maar de volgende stijging is in twijfel getrokken nadat het RIVM zei dat de impact van prijsstijgingen ‘minder is dan verwacht’.

En ook het akkoord tussen overheid en bedrijfsleven over de bestrijding van roken, alcoholmisbruik en obesitas is ‘bijna failliet’, zegt De Kanter tegen de krant.

De Nationaal Preventieakkoord, een preventieprogramma van de overheid, heeft tot doel het aantal rokers en probleemdrinkers terug te brengen tot 5% en het aantal mensen met overgewicht tot 38% in 2040.

Sterfgevallen

Nog steeds rookt 22% van de Nederlandse bevolking en jaarlijks overlijden 35.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken, overgewicht of probleemdrinken.

In mei riepen anti-roken-lobbygroepen, gesteund door Hartstichting, kankerstichting KWF Kankerbestrijding en farmaceutisch bedrijf Pfizer, de volgende regering op om meer te doen om roken te verbieden en strengere regels in te voeren voor alternatieve producten, zoals elektronische sigaretten.

DutchNews.nl heeft contact opgenomen met de Stichting Rookpreventie Jeugd voor commentaar.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com