Nog vijf gevallen van West-Nijlvirus bevestigd in de regio Utrecht

By Jernst van Waal

[

Foto: Depositphotos.com

Volgens cijfers van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) zijn in de regio Utrecht nog eens vijf gevallen van het West-Nijlvirus vastgesteld.

De ziekte, waarvan wordt aangenomen dat deze is overgedragen van vogels op mensen via muggen in de regio, werd voor het eerst opgenomen in oktober. Eerdere West-Nijlvirusinfecties in Nederland waren altijd aanwezig bij mensen die de infectie in het buitenland hadden opgelopen.

De overgrote meerderheid van de mensen die het virus oplopen, ervaart geen symptomen of een milde griepachtige ziekte, maar bij oudere en kwetsbare patiënten kan het hersenontsteking veroorzaken. Er is geen bewijs dat het virus tussen mensen kan worden overgedragen.

Het West-Nijlvirus is al enkele jaren aanwezig in Zuid-Europa, waaronder Spanje, waar vijf mensen stierven tijdens een uitbraak tijdens de zomer, maar ook in Oost-Duitsland. Het werd in augustus voor het eerst in Nederland aangetroffen in een gewone witte keel.

Bloedbankorganisatie Sanquin test alle partijen gedoneerd bloed in de regio Utrecht op het virus om te voorkomen dat het via transfusies wordt overgedragen.

Bedankt voor je donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je geen eerlijk en accuraat nieuws en artikelen over alles wat met Nederlands te maken heeft kunnen geven. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dat wel? u kunt dit doen via Ideal, creditcard of Paypal.