Nederlandse wetenschappers ‘bereiken mijlpaal’ op zoek naar genezing artritis

By Jernst van Waal

[

Foto: Depositphotos.com

Wetenschappers van academisch ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam hebben een mijlpaal bereikt in een internationaal onderzoek naar artritis, dat volgens hen over tien jaar tot genezing kan leiden.

Er is momenteel geen remedie voor artritis, een pijnlijke ontsteking van de gewrichten die meer dan een miljoen mensen in Nederland treft en die slopend kan zijn.

Onderzoekers identificeerden zo’n 100 DNA-variaties en 77 genen die het risico op het krijgen van de ziekte verhogen in het grootste genetische onderzoek naar de ziekte ter wereld.

Van artritis was al bekend dat het een genetische component heeft, maar nooit eerder is aangetoond dat zoveel DNA-variaties en genen het verloop van de ziekte beïnvloeden, vertelde hoofdonderzoeker Cindy Boer aan de omroep NOS.

‘We hebben alle genen door een medische database gehaald. Het goede nieuws was dat we ontdekten dat bestaande medicijnen die al op de markt zijn, op minstens de helft van deze genen inwerken’, zegt Boer.

Dit betekent dat er misschien op termijn een therapie beschikbaar zal zijn die artritis kan voorkomen of zelfs genezen, zei Boer. ‘Er is meer onderzoek nodig, maar ik weet zeker dat we tussen nu en tien jaar iets zullen hebben.’

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in medisch tijdschrift Cel.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com