Geestelijke gezondheid in Nederland op laagste peil in 20 jaar

By Jernst van Waal

[

Foto: Niels Pluto

De geestelijke gezondheid in Nederland is de slechtste in 20 jaar: 15% van de bevolking meldt psychische problemen, volgens het landelijk bureau voor de statistiek CBS.

In de eerste helft van 2021 was het percentage mensen dat psychische problemen meldde, zoals zich eenzaam, angstig of gestrest voelen, het hoogste sinds het agentschap in 2001 begon met het monitoren van de geestelijke gezondheid.

De cijfers komen uit de periodieke gezondheidsenquête van het lichaam, waarin zo’n 10.000 mensen in Nederland worden gevraagd naar hun algemene gezondheid.

Opvallend was vooral de toename van de gemelde psychische problemen onder jongeren. Een op de vier mensen tussen 18 en 25 jaar gaf aan in de eerste helft van 2021 onwel te zijn geweest. Dat is een stijging van 10 procentpunt ten opzichte van 2020.

Het CBS zegt niet te kunnen bepalen of de toename van de problemen specifiek door de pandemie komt. De resultaten van de enquête van vorig jaar lieten een relatief normaal niveau van geestelijke gezondheidsproblemen zien, hoewel er een lichte stijging was in het laatste kwartaal van het jaar.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com