Gedwongen anticonceptie voor kwetsbare vrouwen zou kindermishandeling voorkomen, zeggen experts

By Jernst van Waal

[

Foto: Depositphotos.com

Vrouwen die problemen hebben met verslaving, geestelijke gezondheid of leermoeilijkheden, zouden verplichte anticonceptie moeten krijgen, aldus een groep deskundigen op het gebied van kinderbescherming.

De adviesgroep, met onder meer een oud-familierechter en ex-VVD-partij-senator Heleen Dupuis, zei dat de maatregel bedoeld was om kindermishandeling door moeders die de opvoeding niet aankonden, te voorkomen.

Volgens het plan konden ‘honderden’ kwetsbare vrouwen worden gedwongen om een ​​anticonceptie-injectie of -implantaat te nemen, hoewel exacte cijfers niet beschikbaar waren vanwege privacyregels.

Volgens het plan zouden aanklagers en kinderbeschermingsfunctionarissen bij een rechtbank een anticonceptiebevel kunnen aanvragen als een vrouw een psychiatrische ziekte, een gediagnosticeerde leermoeilijkheid, een hepatitis B- of C-infectie of een geschiedenis van kindermishandeling heeft gehad. In theorie zou de bestelling voor een tijdelijke periode gelden totdat het probleem was verlicht.

Cees de Groot, voormalig familierechter en voorheen vicepresident van de rechtbank Rotterdam, gaf het voorbeeld van iemand die in de prostitutie werkte met een psychiatrische aandoening die een baby wilde krijgen omdat haar cliënten meer betaalden voor een zwangere vrouw.

Hij vertelde AD.nl ongeveer 70 procent van de vrouwen die in de toepasselijke categorie vielen, werkte al mee met vrijwillige anticonceptieregimes, maar de overige 30 procent baarde zorgen. ‘In de praktijk moet kinderbescherming erbij betrokken worden’, zei hij.

Dupuis, die eerder voorzitter was van de Nederlandse Vereniging voor Gehandicaptenzorg (VGN), zei dat het voorkomen van vrouwen die kinderen wilden maar niet konden opvoeden een ethische keuze was. ‘Het is het kiezen van het minste van twee kwaden,’ zei ze.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge stelde in 2016 een soortgelijke regeling voor, toen hij wethouder van de zorg in Rotterdam was.

‘Dit is een heel complex en gevoelig onderwerp’, zei hij destijds. ‘De situaties waarin sommige kinderen op de wereld komen, zijn ronduit schrijnend. Daarom steun ik het voorkomen van kwetsbaar ouderschap. ‘

Bedankt voor je donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze dekking van de coronaviruscrisis uit te breiden tot ’s avonds en in het weekend en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je geen eerlijk en accuraat nieuws en artikelen over alles wat met Nederlands te maken heeft kunnen geven. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u wel, u kunt dit doen via Ideal, creditcard of Paypal.