Geld lenen aan een familielid

Shakespeare schreef dat geld lenen aan een vriend een goede manier is om zowel vriend als geld te verliezen. Dus wat doe je als een familielid je komt halen voor een snelle geldinfusie? Betreed voorzichtig.

Vaak is de First Bank of Dad (of Mom) de eerste plaats waar mensen terecht als ze financiële problemen hebben, en velen hebben dat ook nodig. Uit een recent onderzoek van Fidelity Investments bleek dat 41 procent van de Amerikaanse huishoudens niet over voldoende noodfondsen beschikte om de kosten van levensonderhoud van drie tot zes maanden te dekken.

De eerste keus voor contant geld tijdens een economische ramp? Familie en vrienden.

Dus als oom Bob je de das omdoet bij de volgende familiebarbecue, zijn hier enkele dingen om te overwegen:

o Heb je echt het geld? “Het is dezelfde regel als gokken: leen niet uit wat je niet kunt missen”, zegt Ira Bryck, directeur van het Family Business Center van de Universiteit van Massachusetts in Amherst. Zelfs als je in een Mercedes rijdt en in een goede buurt woont, is een lening misschien niet haalbaar als je geen contant geld hebt liggen.

o Waar is het geld voor? Leent u uw dochter $ 500 om boodschappen op tafel te zetten terwijl uw schoonzoon geen baan heeft? Of wil neef Ed $ 15.000 om een ​​nertsenfokkerij te beginnen? En als u geld leent voor een klein bedrijf, is de onderneming dan zo stabiel dat u zich op uw gemak voelt met het risico?

o Zal de lener u waarschijnlijk terugbetalen? Kijk naar het gedrag van de persoon in het verleden. Als iemand consequent geld leent en het nooit terugbetaalt, is de kans groot dat hij niet van plan is u terug te betalen.

o Kan de lening een breuk in het gezin veroorzaken? Dit komt veel voor bij broers en zussen die lenen van ouders, zegt Bryck. Degene die de lening niet krijgt, denkt dat de ouders favoriet zijn. Of de broers en zussen beschuldigen de lener van het leeglopen van de erfenis. Kortom: als u de geldschieter bent, is het uw geld om uit te geven. Maar wees discreet als je vrede in het gezin wilt.

o Hoeveel zal de lening u kosten, en gaat het naar iets dat u waardeert? Als je nestei 7 procent per jaar verdient, en een familielid wil vijf jaar lang $ 20.000 buitenspel zetten, dan zijn de echte kosten $ 28.052. Maar misschien vind je het een slimme zet als het geld pa helpt om het huis vol te houden of je neef in staat stelt de medische school af te maken.

o Heeft het familielid andere opties? Als de kinderen de gewoonte hebben om naar de Bank of Dad te gaan omdat de tarieven zo goed zijn, is het misschien tijd om ze voor te stellen aan uw plaatselijke leningfunctionaris of kredietvereniging. Omgekeerd, als hun krediet zo slecht is dat ze niet in aanmerking kunnen komen, moet u weten waarom.

o Kunt u gedurende de looptijd van de lening gemakkelijk zonder geld leven? Waar moet je zonder als je het geld opgeeft? Zelfs als je het ‘slechts’ uit je spaargeld haalt, zal de lening je dan van een broodnodig kussen beroven als je de volgende bent in de werkloosheidsrij?