Geld heeft een prijs

Als ik het heb over de “kosten van geld”, heb ik het alleen maar over dat. Sta me toe het hier uit te leggen om te voorkomen dat je je verveelt door dezelfde definitie te herhalen wanneer ik erover praat. Al het geld heeft een prijs

Geld wordt ofwel gebruikt om u geld te verdienen, of u hebt de kans verloren dat uw geld u geld kan opleveren. Of in ieder geval om je zoveel mogelijk te maken.

Als u geld leent om uw bedrijf te runnen, heeft dit geld een prijs. De prijs is natuurlijk de rente die u over het geld betaalt terwijl u het leent. Als u geld heeft dat u in de vorm van contanten op een laagrentende rekening of kortetermijnbelegging aanhoudt, kan dit geld u ook geld kosten.

Hoe? Gemakkelijk. Laten we zeggen dat u zich in een goede cashflowsituatie bevindt en dat u een kassaldo hebt van $50.000. U weet dat dit geld in de nabije toekomst nodig zal zijn voor operationele kosten, dus u laat het op uw zakelijke betaalrekening of een korte termijn liquide beleggingsrekening staan. Stel dat u gedurende deze periode 1/2% rente ontvangt.

Het lijkt misschien dat dit geld voor u werkt en u geld oplevert, en dat is het ook. Maar de vraag is of dit de meest effectieve besteding van dat geld is. Als uw geld op de ene plaats staat, kan het niet tegelijkertijd op een andere plaats zijn. Duidelijk toch? Welnu, als uw geld op de bank staat, moet u zich afvragen: is dit de beste plaats ervoor? Is er een ander doel waar u dit geld voor kunt gebruiken om meer geld te verdienen?

Kunt u bijvoorbeeld sommige rekeningen vervroegd afbetalen en een handelskorting van 2% nemen. Ik zal dit in toekomstige artikelen behandelen, maar denk en begrijp nu dat geld een prijs heeft. Als uw $ 50.000 op de bank staat en 1/2% rente verdient, verdient u $ 250 per jaar. Nu weet ik dat ik geen rekening heb gehouden met samengestelde rente, maar ik wil een eenvoudig voorbeeld geven van hoe u moet denken.

Als je het geld 30 dagen hebt laten staan, heb je 1/12e van deze $ 250 of $ 21 verdiend. Maar wat als u die $ 50.000 had gebruikt om rekeningen vervroegd af te betalen en 2% korting te krijgen? Een korting van 2% op $ 50.000 is $ 1.000. Een simplistisch voorbeeld natuurlijk, maar zelfs als je dit gebruikt, heb je het rendement op je geld aanzienlijk verhoogd.

Je geld op de bank laten staan ​​kostte je. Een verloren opportuniteitskost. Een kans om dit geld te gebruiken om meer geld te verdienen. Maar u moet rekening houden met uw cashflow, hoe effectief u uw geld anders ook zou gebruiken, u kunt er maar een beperkt deel van gebruiken en daarom moet rekening worden gehouden met de beschikbaarheid van contant geld.

Geld heeft een prijs. Als ik $ 10.000 heb gebruikt om een ​​factuur vervroegd te betalen die me een korting van 1% bood, heb ik $ 100 bespaard. Als ik datzelfde geld gebruikte om een ​​rekening vervroegd te betalen die me een korting van 2% bood, heb ik mijn rendement op het gebruik van dat geld verdubbeld, aangezien ik $ 200 heb bespaard.

Zie je mijn punt? Leg nu alle cashflowvragen even opzij terwijl ik er nog een maak

punt.

Wat als ik geen enkele rekening vervroegd zou afbetalen, maar in plaats daarvan die $ 10.000 in een investering van 12 maanden zou stoppen en mij 1% zou betalen? Heb ik het niet goed gedaan door $ 100 met mijn geld te verdienen? Het lijkt zo, maar dit is niet het geval.

Door een factuur vervroegd af te betalen om te profiteren van vroegbetalingskorting, bespaart u veel meer dan de korting. Wanneer u een korting van 2% verdient door een factuur vroeg te betalen, verdient u een rendement dat veel hoger is dan 2%. Tenzij u dit begrijpt, kunt u op geen enkele manier goed bepalen of u uw geld het beste kunt gebruiken om de factuur te betalen en de korting te nemen of niet.

De formule is eenvoudig, dus wanhoop niet. Hier is de formule:

365 x kortingspercentage

Effectieve jaarlijkse rente = —————————————

Aantal dagen betaling moet zijn

gemaakt vóór de vervaldatum om deze korting te verdienen.

Dus als een leverancier u voorwaarden van “2/10 netto 30” aanbiedt, wat is dan de effectieve rentevoet? Nou, eerst

bovenal biedt hij u 2% korting als u binnen 10 dagen betaalt. De normale termijnen zijn 30 dagen. Deze

betekent dat u 20 dagen eerder moet betalen om de 2% korting te krijgen.

Voor dit voorbeeld gaan we ervan uit dat u zich normaal gesproken aan de termijn van 30 dagen zou houden.

Laten we omwille van dit voorbeeld zeggen dat het bedrag van de rekening in kwestie dezelfde $ 10.000 is waar we het over hadden. Zo ziet je formule eruit:

365 x.02

Effectieve jaarlijkse rente = ————– =.365

20

Uw effectieve jaarlijkse rentepercentage is 36,5%. Het is duidelijk dat, zelfs als u het geld zou moeten lenen om deze factuur te betalen, uw rendement de moeite waard zal zijn.

Denk niet dat ik voorstel om kortingsfacturen te betalen als de enige optie die u wilt bekijken. Ik heb gewoon deze vaak over het hoofd geziene strategie als voorbeeld gekozen.

U moet altijd al uw opties overwegen om uw geld te gebruiken. Het doel is om op elk moment de meest winstgevende optie te vinden die voor u beschikbaar is.

Vergeet nooit dat geld een prijs heeft. Hoe u het gebruikt, kan een groot verschil maken voor uw bedrijfsresultaten.