FSBO – Wat u moet weten over het verkopen van uw eigen huis

De sleutel tot het zelf verkopen van uw huis is een goede voorbereiding. Als u dat niet bent, blijft uw huis mogelijk langer op de markt dan u verwacht, omdat u geen aanbiedingen van gekwalificeerde kopers aantrekt en krijgt. En dit is waar veel huiseigenaren gefrustreerd raken en beginnen na te denken over het opgeven van de droom om hun huis zelf te verkopen. Sommige verkopers zijn echter zeer succesvol in het verkopen van hun eigen huis, en u kunt een van hen zijn.

Dit rapport is speciaal opgesteld om huizenverkopers zoals u te helpen het proces te begrijpen, zodat u uw huis snel en voor de gewenste prijs kunt verkopen. Om u te helpen bij de voorbereiding, moet u rekening houden met de volgende tips voordat u beslist of dit de juiste aanpak voor u is.

 1. Prijs uw woning correct. Het instellen van de juiste vraagprijs is van cruciaal belang. Een te hoge prijs instellen kan net zo slecht zijn als een te lage prijs. Huizenprijzen worden bepaald door schommelingen op de markt, en niet door uw emotionele gehechtheid aan uw huis of wat u denkt dat uw huis waard is. Om een ​​realistische prijs vast te stellen, vergelijkt u de prijs, kenmerken en staat van vergelijkbare woningen in zowel uw buurt als locaties waar vergelijkbare woningen de afgelopen maanden zijn verkocht. Het is ook belangrijk om bekend te zijn met de voorwaarden van elke potentiële verkoop. In de huidige markt zijn de voorwaarden vaak net zo belangrijk als de prijs. Maak een zorgvuldige begroting van uw verkoopkosten en maak een overzicht van de netto-opbrengsten om een ​​geïnformeerde schatting te maken van wat u kunt verwachten te verdienen met de verkoop van uw huis. Potentiële kopers kunnen om een ​​vergelijkbare analyse van de aankoopkosten vragen.
 2. Maak je huis verkoopklaar. Eerste indrukken zijn cruciaal. Zorg ervoor dat uw woning een positief statement maakt door alle details goed te bekijken en zo objectief mogelijk te bekijken door de ogen van een koper. Negeer noodzakelijke reparaties en reparaties niet: uw potentiële kopers zullen dat zeker niet doen! Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat jouw huis zich gunstig onderscheidt van de concurrentie.
 3. Zorg ervoor dat u over alle benodigde juridische documentatie beschikt. Er zijn veel belangrijke juridische contracten en documenten die u moet opstellen, invullen en begrijpen wanneer u uw huis verkoopt. Hieronder vindt u een gedeeltelijke checklist met formulieren die u nodig heeft voor potentiële kopers en voor juridische documentatie.
  • Hypotheekaflossing
  • Aanvraag voor een lening
  • Aanbetalingsbewijs
  • Informatieblad eigendomsprofiel
  • Kostenoverzicht koper
  • Sluiting & afwikkeling
  • Persoonlijk eigendom
  • Uitsluitingslijst
  • Eigendomsonderzoek
  • Verkopersverklaring / Vertegenwoordigingsplan
 4. Breng uw huis effectief op de markt. Naast het bord op uw gazon, moet u effectieve manieren vinden om te verspreiden dat uw huis te koop staat. Lokale kopers kun je bereiken met advertenties in een krant, maar je bereikt slechts een klein deel van de mogelijke markt. Zorg ervoor dat u kopers opneemt die mogelijk al met een makelaar werken. Om ze te lokaliseren, moet u zoveel mogelijk topmakelaars in uw markt op de hoogte stellen als de criteria van hun klant overeenkomen met wat uw huis te bieden heeft. Kopers van buiten de stad zijn ook een belangrijk doelwit, dus bedenk een strategie om hen ook te bereiken. Wees vooral zeer klantgericht en maak het voor gekwalificeerde kopers gemakkelijk om uw huis te bezichtigen. Dat betekent ervoor zorgen dat er altijd iemand beschikbaar is om de telefoon te beantwoorden, snel op berichten te reageren en klaar te staan ​​om gekwalificeerde prospects zo snel mogelijk een rondleiding door uw huis te geven.
 5. Blijf objectief bij het tonen van uw huis. Zorg ervoor dat u uw emoties buiten de verkoop van uw huis houdt. De beste manier om dit te doen tijdens een vertoning is om fysiek op de achtergrond te blijven. Als een potentiële koper iets negatiefs over uw huis zegt, kunt u dit standpunt beter tegenwicht bieden door de aandacht te vestigen op de positieve punten in plaats van defensief te worden.
 6. Prekwalificeer potentiële kopers. Verspil geen tijd aan het entertainen van kopers die het zich niet kunnen veroorloven om uw huis te kopen. Onderzoek hun financiële situatie met betrekking tot werkzekerheid, salaris, schulden, verplichtingen en kredietwaardigheid.
 7. Effectief en deskundig onderhandelen. Er zijn een groot aantal details die moeten worden opgelost voordat een verkoop als definitief wordt beschouwd: prijs, voorwaarden, inspecties, bezitsdatum en zorgen en bezwaren van de koper, om er maar een paar te noemen. U moet het contract dat u hebt opgesteld volledig begrijpen, zodat u op uw beurt de details en gevolgen aan de koper kunt uitleggen en de nodige wijzigingen in de verkoop kunt aanbrengen. Laat het contract dat u gebruikt grondig onderzoeken door uw makelaar. Sommige makelaars zijn misschien bereid om u hierbij te helpen. Terwijl dit aan de gang is, moet u eraan werken om de interesse van de koper in uw huis te behouden, zodat deze niet afneemt tijdens de onderhandelingen.
 8. Ken uw koper. Uw doel tijdens de onderhandelingen is om het tempo te bepalen en de duur in te stellen. Probeer vast te stellen wat potentiële kopers motiveert. Moeten ze snel schakelen? Kunnen zij het zich veroorloven om de vraagprijs voor uw huis te betalen? Het beantwoorden van deze vragen geeft u een voordeel in de onderhandelingen: u weet wat u moet doen om te krijgen wat u wilt.
 9. Ga niet weg voordat u verkoopt. Studies tonen aan dat het verkopen van een leegstaande woning moeilijker is dan het verkopen van een bewoonde woning. Een leegstaand huis ziet er verlaten, vergeten en gewoon onaantrekkelijk uit. En het kan je zelfs geld kosten. Als u verhuist voordat u verkoopt, laat u potentiële kopers ook weten dat u een nieuw huis heeft en gemotiveerd bent om snel te verkopen. Dat kan de koper natuurlijk een voordeel geven aan de onderhandelingstafel.
 10. Begrijp waarom je verkoopt, maar houd je redenen voor jezelf. Net zo belangrijk als het begrijpen van uw koper, is het begrijpen van uzelf. Uw redenen om te verkopen kunnen van invloed zijn op alles, van hoe u uw huis prijst tot hoeveel tijd en geld u investeert in het verkoopklaar maken van uw huis. En als u uw motivatie kent, kunt u uw prioriteiten bepalen: het geld waarmee u wegloopt, hoe lang uw eigendom op de markt staat, of misschien beide. Verschillende doelen dicteren verschillende strategieën. Iemand die liever verkoopt zonder een makelaar om de commissie te besparen, geeft aan dat geld een primaire overweging is (zie “Hoe u uw nettowinst berekent” hieronder). Wat je redenen ook zijn, het is erg belangrijk om ze voor jezelf te houden, zodat je jezelf niet benadeeld maakt tijdens onderhandelingen. Als iemand je vraagt ​​waarom je verkoopt, vertel hem dan gewoon dat je huisvestingsbehoeften zijn veranderd.

Hoe u uw nettowinst kunt beoordelen?

Om erachter te komen of u al dan niet vooruit komt door uw huis zelf te verkopen, moet u bedenken dat de meeste kopers makelaars gebruiken omdat het hen niets kost (de verkoper betaalt de vergoeding van de makelaar). Wees voorzichtig: kopers, investeerders en speculanten die onroerend goed te koop zoeken, zijn meestal op zoek naar een koopje. Low-ball aanbiedingen van deze kopers zullen u op de lange termijn meestal veel minder opleveren. Bepaal zelf het volgende:

 1. U moet zo goed mogelijk voorbereid zijn met uw marketing, onderhandelingen, evaluaties, vertoningen en alle juridische zaken.
 2. Bereken wat het u gaat kosten om uw huis effectief op de markt te brengen en alle benodigde materialen samen te stellen, van het bord “Te koop” tot de contracten.
 3. Welke prijs biedt een koper u als Te Koop door Eigenaar, minus de kosten vermeld in nummer 2 hierboven? Is dit nettobedrag hoger of lager dan de prijs die een ervaren makelaar voor u kan verrekenen minus zijn/haar commissie?