Site pictogram Financieel.com

Zwitserland begint vanaf 27 april de Covid-19-beperkingen te versoepelen

Mensen lopen op 16 april 2020 langs een rood-witte politie-waarschuwingstape in de plaats Plainpalais in Genève, tijdens de afsluiting vanwege het nieuwe coronavirus, Covid-19.

Fabrice Coffrini | AFP via Getty Images

Zwitserland zal vanaf 27 april geleidelijk beginnen te ontspannen met de drastische beperkingen die het vorige maand heeft ingevoerd om de verspreiding van het nieuwe coronavirus aan te pakken, zei de regering donderdag.

Ziekenhuizen mogen alle procedures uitvoeren, zelfs electieve operaties, terwijl kapsalons, massagesalons en cosmetische onderzoeken worden heropend.

Dit wordt vanaf 11 mei gevolgd door verplichte scholen, winkels en markten.

In een derde fase zal het vanaf 8 juni middelbare scholen, vakscholen en universiteiten heropenen. De regering voorziet ook in een versoepeling van een bestaand verbod op vergaderingen van meer dan vijf personen, hoewel de details van deze fase aan het einde van Mei.

‘De verspreiding van het coronavirus is vertraagd en onze ziekenhuizen zijn niet tot het uiterste uitgerekt’, zei de Zwitserse president Simonetta Sommaruga op een persconferentie.

“We willen ervoor zorgen dat er geen heropflakkering van infecties is en we willen de winst die we tot dusver hebben behaald, niet in gevaar brengen. Daarom vragen we mensen zich te houden aan de sociale afstands- en hygiënemaatregelen die we hebben genomen in situ.”

Het dodental in Zwitserland als gevolg van de luchtwegaandoening Covid-19 die het virus veroorzaakt, is gestegen tot boven de 1.000, waarbij bijna 27.000 mensen positief testten.

Het aantal infecties is de afgelopen dagen vertraagd, terwijl de regering steeds meer onder druk is komen te staan ​​om bedrijven te openen die het moeilijk hadden tijdens de sluiting.

“De overgang van de ene fase naar de volgende zal plaatsvinden wanneer er geen significante toename is in Covid-19-gevallen”, zei de regering.

“Er moet voldoende tijd verstrijken tussen elke fase om de effecten van de ontspanning waar te nemen. De criteria zijn het aantal nieuwe infecties, ziekenhuisopnames en sterfgevallen en de bezettingsgraad van het ziekenhuis.”

Zwitserland heeft een maand lang scholen, niet-essentiële winkels en veel bedrijven gesloten omdat het de verspreiding van de epidemie wilde stoppen.

Het heeft ook miljarden aan financiële steun aan bedrijven verstrekt en de faillissementsregels versoepeld om te voorkomen dat bedrijven ten onder gaan. Toch kan de economie van het land dit jaar met wel 10% krimpen, hebben experts gezegd.

Europa moet uiterst voorzichtig te werk gaan wanneer het overweegt de vergrendelingen te verminderen, zei de regionale directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie donderdag.

Buurland Oostenrijk heeft al een gedeeltelijke beëindiging van zijn eigen afsluiting aangekondigd, terwijl Duitsland zijn eigen kleine stappen uit de afsluiting heeft aangekondigd.

Mobiele versie afsluiten