Zweedse premier Andersson neemt na benoeming ontslag wegens budgetcrisis

By Jernst van Waal

Op een schermopname van een video is te zien hoe Magdalena Andersson, de eerste vrouwelijke premier van Zweden, spreekt tijdens een persconferentie in Stockholm, Zweden op 24 november 2021. (Foto door Swedish Parliament/Hand-out/Anadolu Agency via Getty Images)

Zweeds parlement | Hand-out | Anadolu Agency via Getty Images

De eerste vrouwelijke premier van Zweden, sociaal-democraat Magdalena Andersson, is enkele uren na haar benoeming afgetreden, wat de politieke onzekerheid vergroot.

Andersson zei woensdag dat ze gedwongen was af te treden nadat haar begrotingswet was mislukt en de Groene Partij uit hun tweepartijencoalitieregering stapte. Ze was eerder op de dag als leider aangekondigd onder een staande ovatie van sommige delen van het parlement.

In plaats daarvan stemden de wetgevers in de Riksdag voor een begroting die was ingediend door de oppositie, waaronder de rechtse anti-immigratiepartij van de Zweedse Democraten.

Andersson vertelde verslaggevers dat ze hoopte herbenoemd te worden tot premier als hoofd van een eenpartijregering.

“Ik heb de spreker gevraagd om ontheven te worden van mijn taken als premier”, zei Andersson op een persconferentie. “Ik ben klaar om premier te worden in een sociaaldemocratische eenpartijregering.”

De Groene Partij en de Socialistische Linkse Partij hebben beiden gezegd bereid te zijn de herbenoeming van Andersson te steunen, die eerder zeven jaar minister van Financiën was onder haar voorganger Stefan Lofven.

De Zweedse Centrumpartij heeft ondertussen gezegd dat ze zich van stemming zou onthouden, wat de weg vrijmaakt voor Andersson om opnieuw de topbaan te krijgen.

De partijen waren er niet in geslaagd een begrotingswet goed te keuren in een gefragmenteerd politiek landschap, maar ze worden gezien als eensgezind in het doel om te voorkomen dat de Zweedse Democraten een rol in de regering spelen.

“Magdalena Andersson houdt zich aan haar woord om de overeenkomst die we hebben gesloten na te komen en de Centrumpartij zal haar als premier vrijlaten”, zei Annie Loof, leider van de Centrumpartij van het land, woensdag via Twitter.

“We zorgen er nu opnieuw voor dat Zweden een regering kan hebben die niet afhankelijk is van… [the Sweden Democrats]’, voegde ze eraan toe.

Parlementsvoorzitter Andreas Nolen maakt naar verwachting donderdag de volgende stappen bekend om een ​​nieuwe regering te vormen.

Een politieke mijlpaal

De benoeming van Andersson aan het hoofd van een coalitieregering van een minderheid kwam na een last-minute deal met de oppositiepartij Links.

Volgens de Zweedse grondwet kunnen premiers regeren als ze de steun hebben van een parlementaire meerderheid – wat neerkomt op een minimum van 175 wetgevers in de 349 leden tellende Riksdag.

De 54-jarige verzekerde haar rol als premier nadat 117 parlementsleden haar kandidatuur steunden, met nog eens 59 onthoudingen.

In totaal hadden 179 parlementsleden tegen haar gestemd, wat betekent dat Andersson met slechts één stem de allereerste vrouwelijke premier van het land werd.

Het betekende een mijlpaal in Zweden, dat decennialang werd beschouwd als een van Europa’s meest vooruitstrevende landen op het gebied van genderverhoudingen, ondanks dat het de enige Scandinavische staat was die geen vrouw in de rol van premier had.

Andersson was gekozen als leider van de sociaal-democraten nadat Lofven eerder dit jaar zijn rol als partijleider en premier had neergelegd.

De volgende algemene verkiezingen in Zweden zijn gepland voor 11 september volgend jaar.