FINANCIEEL.com

Zuid-Korea’s dominantie in geheugenchips een voordeel in AI-race

Zuid-Korea’s dominantie in geheugenchips een voordeel in AI-race

De mijlpaal Namsan Seoul Tower.

Jung Yeon-je | Afp |

De dominantie van Zuid-Korea op de markt voor geheugenchips en een robuust ecosysteem voor kunstmatige intelligentie geeft het een voordeel in de wereldwijde AI-chiprace, aldus waarnemers uit de industrie.

“Zuid-Korea is erg sterk in geheugenchips. AI vereist veel geheugen. Zuid-Korea dat domineert op de geheugenmarkt is zeker een voordeel”, zegt James Lim, senior research analist bij Dalton Investments.

Zuid-Korea streeft ernaar om tegen 2027 een van ’s werelds top drie AI-krachtpatsers te worden, op de voet gevolgd door de VS en China, volgens de “digitale strategie” van het land.

De minister van wetenschap en informatie- en communicatietechnologie van het land, Jong-ho Lee, zei tegen CNBC dat het land “ernaar streeft zijn leidende positie op het gebied van geheugenhalfgeleiders te behouden”.

“Zuid-Korea probeert naar voren te komen als een prominente speler in snelgroeiende en veelbelovende gebieden zoals AI-halfgeleiders”, aldus Lee.

Grote taalmodellen zoals ChatGPT – die de wereldwijde acceptatie van AI de afgelopen maanden explosief hebben doen stijgen – hebben steeds meer behoefte aan krachtige geheugenchips. Dergelijke chips stellen generatieve AI-modellen in staat om details uit eerdere gesprekken en gebruikersvoorkeuren te onthouden om menselijke reacties te genereren.

Geheugenchips worden ook gebruikt in computers, smartphones en tablets als opslagapparaten.

Onze AI-chip is exclusief geoptimaliseerd voor AI-berekeningen, zegt de Zuid-Koreaanse startup

Generatieve AI is een vorm van kunstmatige intelligentie die inhoud zoals tekst, afbeeldingen, code en meer kan genereren.

“Om AI te kunnen gebruiken, inclusief ultragrote taalmodellen, is een aanzienlijk aantal halfgeleiderchips nodig om te werken, en internationale bedrijven concurreren hevig om krachtige en energiezuinige AI-halfgeleiders te creëren die zijn geoptimaliseerd voor AI-berekeningen,” zei Lee.

Chipreuzen Samsung, SK Hynix

De Zuid-Koreaanse firma’s Samsung Electronics en SK Hynix zijn twee van ’s werelds grootste dynamische RAM-chipmakers en hebben actief geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling op het gebied van AI om hun capaciteiten te versterken.

Samsung zei in maart dat het van plan is 300 biljoen Koreaanse won ($ 228 miljard) te investeren in een nieuwe halfgeleiderfabriek in Zuid-Korea.

Samsung is “uitgeven en uitgeven en uitgeven”, vertelde Dylan Patel van onderzoeks- en adviesbureau SemiAnalysis vorige maand aan CNBC. “En hoe komt dat? Zodat ze hun achterstand op technologie kunnen inhalen, zodat ze hun leidende positie kunnen blijven behouden.”

We zullen alles in het werk stellen om Korea te helpen AI-halfgeleidertechnologie van wereldklasse veilig te stellen door gebruik te maken van onze capaciteiten op het gebied van geheugenhalfgeleiders om AI-halfgeleiders vooruit te helpen…

Jong-ho Lee

Minister van Wetenschap en ICT

Uit gegevens van onderzoeksbureau TrendForce bleek dat Samsung een marktaandeel had van 40,7% en SK Hynix 28,8% in dezelfde periode in het vierde kwartaal van 2022, gevolgd door Micron op de derde plaats met 26,4%.

“Zuid-Korea heeft een robuust lokaal AI-ecosysteem, dat in staat is om te concurreren met wereldwijde technologiereuzen”, zegt Sung Nako, executive voor grootschalige AI-ontwikkeling bij de Zuid-Koreaanse internetgigant Naver.

Sam Altman, CEO van ChatGPT-maker OpenAI, had Zuid-Korea aangespoord om de productie van AI-chips te leiden tijdens zijn ontmoeting met de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol in juni. Altman toonde ook interesse in investeringen in Zuid-Koreaanse startups en samenwerking met grote chipmakers zoals Samsung Electronics.

“Amerikaanse chipreuzen Nvidia, Intel — ze zijn niet betrokken bij de geheugenhandel. Ze hebben geen enkele blootstelling in de geheugenruimte’, zei Lim van Dalton, eraan toevoegend dat dit Zuid-Korea een voordeel zou geven.

Samsung is de leverancier van geheugenchips met hoge bandbreedte Nvidiadie passen in de nieuwste A100 grafische verwerkingseenheden van de Amerikaanse chipmaker die ChatGPT trainen.

Geoffrey Cain, auteur van het boek “Samsung Rising” uit 2020, vertelde vorige maand aan CNBC dat hij ziet dat Samsung “dieper in het logica-chipsegment duikt. Dus, [that’s] de AI-chips, de toekomstige toepassingen voor halfgeleidertechnologie.”

Een ‘bovenhand’

De Zuid-Koreaanse overheid investeert fors in AI.

In 2022 zei de MSIT dat het de komende vijf jaar 1,02 biljoen won ($ 786 miljoen) aan financiering zal inzetten voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van AI-halfgeleiders.

“AI stimuleert niet alleen de groei van digitale industrieën zoals cloud computing en metaverse, maar dient ook als een sleutelfactor bij het dramatisch verbeteren van de productiviteit in traditionele industrieën zoals productie en logistiek”, vertelde Lee aan CNBC.

“Nu AI in verschillende domeinen wordt toegepast, kunnen nu nog grotere economische rimpeleffecten worden verwacht”, zei hij.

Zuid-Korea zal ook 826,2 miljard gewonnen tot 2030 toewijzen om high-end chips te bouwen via nieuwe datacenters en samenwerking met startups.

In een persbericht vorige maand: “De economische en industriële waarde van AI-halfgeleiders zal blijven verbeteren en Korea heeft de overhand in de geheugenchip [sector] en gieterij.”

“We zullen alles in het werk stellen om Korea te helpen AI-halfgeleidertechnologie van wereldklasse veilig te stellen door gebruik te maken van onze capaciteiten op het gebied van geheugenhalfgeleiders om AI-halfgeleiders tegen 2030 stapsgewijs vooruit te helpen, extra te ontwikkelen om ze toe te passen in datacenters en AI-halfgeleiderexperts te stimuleren”, zei hij in de vrijlating.

Investeerders tonen een 'grote interesse' in het ondersteunen van AI-startups in Zuid-Korea, zegt VC-bedrijf

In een poging om Amerikaanse chipreuzen uit te dagen, beweerde de Zuid-Koreaanse AI-chipontwerp-startup Rebellions dat zijn nieuwe chip de prestatienormen overtrof en meer dan drie keer beter presteerde dan Nvidia’s equivalente GPU’s.

“In termen van AI-werklast hebben we veel betere energie-efficiëntie, kostenefficiëntie … soms betere prestaties”, vertelde Rebellions mede-oprichter en CEO Park Sung-hyun in mei aan CNBC.

Rebellions racet naar verluidt om overheidscontracten binnen te halen terwijl Seoul zijn lokale bedrijven wil versterken.

“Ik zie veel – dankzij OpenAI’s ChatGPT – oprichters die bedrijven starten in de regio, en ook veel investeerders, met de steun van de overheid, die grote interesse tonen in het ondersteunen van deze startups”, zegt JP Lee, CEO en managing partner bij SoftBank Ventures Asia, op CNBC’s “Street Signs Asia.”

– Katie Tarasov van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert