Zuid-Afrika beschouwt vaccinmandaten als een spiraal van gevallen van ommicron

By Jernst van Waal

Een gezondheidswerker voert op 30 november 2021 een PCR Covid-19-test uit in het Lancet-laboratorium in Johannesburg.

Emmanuel Croset | AFP | Getty Images

Nadat Zuid-Afrika het eerste land was dat de nieuwe ommicron Covid-19-variant identificeerde, zet het zich schrap voor een vierde golf van infecties en overweegt de regering vaccinmandaten.

Zuid-Afrikaanse wetenschappers ontdekten vorige week de sterk gemuteerde variant, die sindsdien door de Wereldgezondheidsorganisatie is aangemerkt als een “zorgwekkende variant”, die nu in ten minste 24 landen over de hele wereld is geïdentificeerd. Nederlandse autoriteiten zeggen dat ommicron al in Nederland aanwezig was voordat Zuid-Afrika het aan de WHO rapporteerde, wat vragen oproept over hoe wijdverbreid de variant zich al had kunnen verspreiden.

Omicron wordt in snel tempo de dominante variant in Zuid-Afrika, waarbij het National Institute for Communicable Diseases van het land zegt dat het een “exponentiële toename van infecties” ziet, waarbij 74% van de virusgenomen in de afgelopen maand tot de nieuwe variant behoort.

Het aantal gevallen steeg van een wekelijks gemiddelde van 300 twee weken geleden tot 1.000 per dag vorige week. Woensdag registreerde het land 8.561 gevallen.

In een televisietoespraak op zondag zei president Cyril Ramaphosa dat epidemiologen en ziektemodelleurs waarschuwden dat Zuid-Afrika begin december een vierde golf van Covid-19 zou verwachten, waarbij de variant nu in alle provincies van het land wordt aangetroffen.

Ramaphosa merkte op dat sinds mei meer dan 25 miljoen vaccindoses zijn toegediend, waarbij ongeveer 36% van de volwassenen nu volledig is gevaccineerd. Minister van Volksgezondheid Joe Phaahla zei echter dat de dagelijkse vaccinatiegraad vorige week tot onder de 130.000 was gedaald, ruimschoots onder de doelstelling van 300.000 inenting per dag van de regering.

‘Reizen apartheid’

Ramaphosa heeft rijke landen bekritiseerd vanwege hun falen om gelijke toegang tot vaccins te garanderen, en bekritiseerde de talrijke landen die het reizen vanuit Zuid-Afrika en naburige landen onmiddellijk verboden na de aankondiging van de nieuwe variant. De president zei dat dergelijke verboden ongerechtvaardigd zijn en “onterecht discrimineren tegen ons land en onze Zuid-Afrikaanse zusterlanden”.

Dagelijkse Covid-19-gevallen in Zuid-Afrika pieken nu ommicron de dominante variant in het land wordt.

CNBC-afbeeldingen

Zijn opmerkingen werden sindsdien herhaald door VN-secretaris-generaal Antonio Guterres, die landen die reisverboden oplegden aan de regio beschuldigde van “reisapartheid”.

“Wat onaanvaardbaar is, is dat een deel van de wereld, dat een van de meest kwetsbare delen van de wereldeconomie is, veroordeeld wordt tot een lock-out toen zij degenen waren die het bestaan ​​van een nieuwe variant aan het licht brachten die trouwens al bestond in andere delen van de wereld, ook in Europa”, zei Guterres woensdag.

Vaccinatiemandaten?

De aarzeling van binnenlandse vaccins is ook een factor die bijdraagt ​​aan de vertraging in Zuid-Afrika. Om de vaccinatiegraad op te voeren, kondigde Ramaphosa aan dat er een taakteam is opgericht om “breed overleg te plegen over het verplicht maken van vaccinatie voor specifieke activiteiten en locaties.”

Er is echter geen tijdspad aangegeven wanneer dit taakteam zal rapporteren aan de Interministeriële Commissie Vaccinatie, die vervolgens aanbevelingen zal doen aan het kabinet.

In een nota aan investeerders maandag zeiden de senior politiek analist van Oxford Economics Africa, Louw Nel en econoom Jee-A van der Linde, dat er te weinig tekenen zijn van urgentie van de regering om de netelige kwestie van vaccinmandaten aan te pakken.

“De kwestie werd opzij geschoven voorafgaand aan de lokale regeringsverkiezingen (LGE’s) van 1 november, maar kan niet langer worden vermeden aangezien de vaccinpercentages ver onder de niveaus blijven die het land nodig heeft om bevolkingsimmuniteit te bereiken”, merkten ze op.

“De oprichting van een taakteam is zeer waar voor de heer Ramaphosa, wiens voorliefde voor overleg en het zoeken naar consensus goed gedocumenteerd is, maar het suggereert niet dat de regering bereid is de wortel in de steek te laten ten gunste van de stok.”

Activiteit terugkaatst

Ramaphosa heeft tot dusverre de invoering van nieuwe sociale beperkingen vermeden, waardoor het land alert bleef, wat betekent dat openbare bijeenkomsten beperkt zijn tot 750 mensen binnenshuis en 2000 buitenshuis, terwijl er tussen middernacht en 04:00 uur een avondklok van kracht blijft. Hoewel de regering heeft gezworen het aantal infecties en ziekenhuisopnames nauwlettend in de gaten te houden, is de verwachting dat eventuele hernieuwde maatregelen niet zo ernstig zullen zijn als die welke in december 2020 zijn ingevoerd, toen de delta-variant een tweede golf van infecties aanwakkerde.

De Zuid-Afrikaanse economie is naar verwachting in het derde kwartaal gekrompen, en in het vierde kwartaal zouden strengere beperkingen de economische bedrijvigheid verder kunnen drukken. Oxford Economics zei echter dat, afhankelijk van de ernst van de vierde golf, de economie 2022 zou kunnen beginnen op een “veel veiligere basis dan eerder werd gedacht”.

De PMI-waarden (inkoopmanagersindex) van het land herstelden zich sterk in november en stegen tot 57,2 punten van 53,6 in oktober, terwijl de productieactiviteit toenam.

Economen vrezen echter dat het anders sterke vierde kwartaal bedreigd zou kunnen worden, aangezien ommicron zich als een lopend vuurtje over Zuid-Afrika verspreidt.

“Na de groei in de afgelopen twee kwartalen te hebben gesleept, suggereert de laatste lezing dat de productiesector in een veel betere vorm was om de algemene groei in het vierde kwartaal te ondersteunen voordat een nieuwe virusgolf opkwam”, zegt Virag Forizs, econoom opkomende markten bij Capital. Economie.

“Ambtenaren zullen waarschijnlijk proberen om het opleggen van economisch schadelijke inperkingsmaatregelen te vermijden, maar het risico van dergelijke beperkingen zal blijven hangen tijdens het herstel in de productiesector en daarbuiten.”