FINANCIEEL.com

Zaslav en Malone legden de basis voor de volgende stap van WBD

Zaslav en Malone legden de basis voor de volgende stap van WBD

David Zaslav, CEO en president van Warner Bros. Discovery (L), en John Malone, voorzitter van Liberty Media, Liberty Global en Qurate Retail Group.

CNBC | Reuters

Warner Bros. OntdekkingDe volgende stap van de onderneming om schaalgrootte te verwerven kan het onderzoeken van noodlijdende activa zijn.

Chief Executive David Zaslav en bestuurslid John Malone maakten deze week beiden opmerkingen waarin ze suggereerden dat het bedrijf schulden afbetaalt en een vrije kasstroom opbouwt om in de komende twee jaar overnames te doen van mediabedrijven die lijden onder lagere waarderingen.

De doelwitten kunnen bedrijven zijn die flirten met of faillissement aanvragen, zei Malone donderdag in een exclusief interview met CNBC. Terwijl de Amerikaanse toezichthouders misschien fronsen als grote mediabedrijven samenkomen vanwege overlappingen met studio-, kabel- of omroepactiviteiten, zullen ze veel vergevingsgezinder zijn als de bedrijven worstelen om te overleven, vertelde Malone aan David Faber.

“Ik denk dat we zeer ernstige problemen in onze sector zullen zien”, zei Malone. “Er is een uitzondering op de antitrustwetten voor een falend bedrijf. Op een gegeven moment in nood, toch, en bij sommige beperkingen kijken ze de andere kant op.”

De waarderingen van mediabedrijven zijn sterk gedaald als gevolg van verliezen op het gebied van streaming video, het weglopen van traditionele tv-abonnees en een dalende advertentiemarkt. Dit heeft Warner Bros. Discovery net zo getroffen als zijn collega’s. De marktwaarde van het bedrijf daalde onlangs tot onder de $23 miljard, het laagste punt sinds de fusie van WarnerMedia en Discovery vorig jaar. Het bedrijf sloot het derde kwartaal af met een nettoschuld van ongeveer $ 43 miljard.

Warner Bros. Discovery probeert zichzelf te positioneren als overnemer, in plaats van zelf een noodlijdende asset, door schulden af ​​te betalen en de cashflow te vergroten, zei Zaslav tijdens de winstconferentie van zijn bedrijf deze week. Warner Bros. Discovery heeft 12 miljard dollar afbetaald en verwacht dit jaar minstens 5 miljard dollar aan vrije cashflow te genereren, aldus het bedrijf.

Streaming werkt niet voor de meeste spelers die het proberen, zegt John Malone van Liberty Media

“We worden omringd door veel bedrijven die niet de geografische diversiteit hebben die wij hebben, die geen echte vrije kasstroom genereren en schulden hebben die voor problemen zorgen”, zei Zaslav donderdag. ‘We leveren af ​​in een tijd waarin onze collega’s aan het opschalen zijn, in een tijd waarin onze collega’s onstabiel zijn en er veel overtollige concurrentie is – overtollige spelers op de markt. Dit geeft ons dus de kans om niet te concurreren. alleen om te vechten om het komende jaar te groeien, maar om het soort balans en het soort stabiliteit te hebben… waardoor we de komende twaalf tot vierentwintig maanden echt opportunistisch zouden kunnen zijn.’

Toch erkende Warner Bros. Discovery ook dat het zijn eigen doelstelling van 2,5 tot 3 keer de gecorrigeerde winst aan het einde van het jaar niet zal halen, omdat de tv-advertentiemarkt het moeilijk heeft en de opbrengsten uit lineaire tv-abonnementen dalen.

Kopen uit nood

Malone heeft enige ervaring met het profiteren van tijden van nood.

Zijn Liberty Media verwierf een belang van 40% in Sirius XM meer dan tien jaar geleden, waardoor het van een faillissement werd gered. Sindsdien is de aandelenwaarde van het satellietradiobedrijf teruggekeerd van bijna nul naar ongeveer $ 5 per aandeel. Sirius XM heeft momenteel een marktkapitalisatie van ongeveer $18 miljard.

“Het heeft ons veel geld opgeleverd met Sirius”, vertelde Malone aan Faber.

Hoewel Malone geen specifiek bedrijf noemde als doelwit voor Warner Bros. Discovery, besprak hij het wel Groot mondiaal als voorbeeld van een bedrijf waarvan de vooruitzichten wankel lijken. De marktwaardering van Paramount Global is gedaald tot onder de $8 miljard, terwijl er een schuldenlast van ongeveer $16 miljard bestaat.

Malone merkte op dat de schuld van Paramount onlangs is verlaagd. “Ik denk dat ze waarschijnlijk een negatieve vrije kasstroom hebben”, zei hij.

Hoewel de aandelen van Paramount Global dramatisch zijn gedaald sinds de fusie van Viacom en CBS in 2019, zijn er tekenen dat het bedrijf zijn balans versterkt. CEO Bob Bakish zei eerder deze maand dat de streamingverliezen van Paramount Global in 2023 lager zullen zijn dan in 2022, en het bedrijf verwacht een verdere verbetering van de verliezen in 2024. Het bedrijf sloot een verkoop af voor boekenuitgever Simon & Schuster voor $ 1,6 miljard en zal de opbrengst gebruiken om schulden afbetalen.

Het lot van Paramount Global

Shari Redstone, voorzitter van Paramount Global, woont de Allen & Co. Media and Technology Conference bij in Sun Valley, Idaho, op dinsdag 11 juli 2023.

David A. Grogan | CNBC

Paramount Global is een van de weinige activa die logischerwijs past in Malone’s visie van een media-activum dat regelgevingsproblemen zou hebben als een overname met mogelijke problemen. ComcastNBCUniversal, een andere potentiële fusiepartner, zal dit jaar ruim 2 miljard dollar verliezen op zijn streamingdienst Peacock, maar de mediagigant wordt afgeschermd door zijn moederbedrijf, de grootste Amerikaanse breedbandaanbieder.

“Warner Bros. [Discovery] nu geld verdienen. Niet veel, maar ze verdienen geld,’ zei Malone. ‘Peacock verliest veel geld. Paramount verliest een hoop geld dat ze zich niet kunnen veroorloven. Ten minste [Comcast CEO] Brian [Roberts] kan het zich veroorloven het geld te verliezen.”

Paramount Global’s controlerende aandeelhouder Shari Redstone staat open voor een transformatieve transactie, meldde CNBC vorige maand. Dylan Byers van Puck meldde onlangs dat insiders uit de industrie hebben gespeculeerd dat Warner Bros. Discovery na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024 een overname van Paramount Global zou nastreven.

Een combinatie van NBCUniversal en Paramount Global heeft ook een strategische logica, maar de combinatie van twee nationale omroepnetwerken – NBC van Comcast en CBS van Paramount Global – zou een aanzienlijk regelgevend obstakel vormen. Warner Bros. Discovery bezit geen omroepnetwerk, wat een overname van CBS eenvoudiger maakt.

Woordvoerders van Paramount Global en Warner Bros. Discovery weigerden commentaar te geven.

Terwijl Malone zei dat alle traditionele mediabedrijven met elkaar zouden moeten praten over synergieën bij fusies, erkende hij dat de waarderingen mogelijk nog verder moeten dalen om toezichthouders aan boord te krijgen voor verdere consolidatie. Malone voorspelde dat dit zou kunnen gebeuren in dezelfde tijdlijn die Zaslav gaf – binnen de komende twee jaar.

“Uiteindelijk komt er misschien verlichting van de regelgeving”, zei Malone. “Uit de problemen komt meestal de vermindering van de concurrentie, het grotere prijszettingsvermogen en de mogelijkheid om activa tegen een grote korting te kopen.”

Openbaarmaking: Comcast is eigenaar van NBCUniversal, het moederbedrijf van CNBC.

Stem af: CNBC’s volledige interview met John Malone wordt donderdag om 20.00 uur ET uitgezonden.

John Malone van Liberty Media over rentetarieven, mediavooruitzichten en het streaminglandschap

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert