Zakelijke lening of een persoonlijke lening: De verschillen.

Alle leningen zijn in wezen hetzelfde, toch? Wel, in principe is dit waar, maar als het gaat om het leenproces, kan het zijn dat u geconfronteerd wordt met de beslissing om een zakelijke of persoonlijke lening aan te vragen.

Onderwerpen die in dit artikel worden behandeld:
Persoonlijke leningen vs. Zakelijke leningen Hoe verschillen ze?

  1. 1. De bedragen van de lening
  2. 2. Het gebruik van de fondsen
  3. 3. Vereiste aanvraagdocumenten
  4. 4. Tijdslijn voor het aanvraagproces
    Andere te overwegen financieringsopties
    Conclusie Overweeg uw financieringsbehoeften
    Voordat u dit doet, moet u weten wat de verschillen zijn tussen deze twee financieringsprocessen. In deze post beschrijven we hoe deze twee soorten leningen verschillen, zodat u zeker weet dat u de juiste financieringsoptie aanvraagt.

Persoonlijke leningen versus zakelijke leningen: Hoe verschillen ze?

1: De Lening Bedragen

Een van de eerste verschillen die u zult opmerken bij het vergelijken van persoonlijke en zakelijke leningen is het financieringsbedrag dat u kunt aanvragen. Over het algemeen komen persoonlijke leningen meestal in kleinere bedragen, en ze zijn meestal ‘ongedekt’. Dit betekent dat om in aanmerking te komen voor een persoonlijke lening, je niet gevraagd zal worden om persoonlijke activa in te dienen als onderpand. Dit is voordelig omdat u dit onderpand niet verliest als u uw lening niet kunt terugbetalen

Ter vergelijking: een bedrijfskrediet heeft doorgaans een hoger bedrag en kan op ‘secured’ basis worden verstrekt. Dit betekent dat u mogelijk een onderpand of een garantie voor de lening moet overleggen. Als u niet in staat bent om de kredietverstrekker terug te betalen, kunnen zij het onderpand innen om de schade te compenseren.

In sommige gevallen kan dit het voor startende bedrijven moeilijk maken om een zakelijke lening te krijgen, omdat ze niets als zakelijk onderpand hebben. Er zijn echter kredietverstrekkers die hier rekening mee houden en bereid zijn te lenen aan nieuwe bedrijven. Als u een gevestigd bedrijf bezit, zou dit geen probleem moeten zijn, aangezien u waarschijnlijk activa hebt die u indien nodig kunt verstrekken.

Daarnaast zijn er ook andere kredietverstrekkers die op ongedekte basis werken. Als u een zakelijke lening nastreeft, kunt u overwegen om kredietverstrekkers die zich comfortabel voelen bij het verstrekken van ongedekte zakelijke leningen. Op deze manier kunt u uw activa beschermen en tegelijkertijd de nodige financiering voor uw bedrijf verkrijgen.

Als u een kleine ondernemer bent en een bepaalde hoeveelheid geld nodig hebt om uw activiteiten te onderhouden, kan het voordeliger zijn om een zakelijke lening aan te vragen in plaats van een persoonlijke lening. Op deze manier ontvangt u het bedrag dat u nodig heeft om uw bedrijf op de lange termijn te laten groeien.

2: Het gebruik van fondsen

Bij het aanvragen van een persoonlijke lening zullen de meeste kredietverstrekkers een bewijs van inkomen willen zien en dat je het je kunt veroorloven om het terug te betalen. Afhankelijk van hoe goed je persoonlijke kredietscore is, kan dit je leningaanvraag helpen of schaden. Het kan de kredietverstrekker echter waarschijnlijk niet schelen hoe je het geld wilt gebruiken, wat je flexibiliteit geeft om het uit te geven.

Ter vergelijking, wanneer u een zakelijke lening aanvraagt, zal de kredietverstrekker er zeker van willen zijn dat het geld wordt gebruikt voor zakelijke uitgaven. Leningen voor bedrijfsuitbreiding of de aankoop van nieuwe apparatuur moet niet op veel weerstand stuiten, maar als het geld wordt gebruikt om een andere lening af te lossen of om een ongewone investering te doen, dan kunnen ze vragen om meer informatie. Daarnaast kunnen ze vragen om uw schuld/inkomensverhouding te bekijken.

Toch beseffen veel kredietverstrekkers dat hun klanten leningen nodig hebben voor verschillende zakelijke doeleinden en zullen ze graag met u samenwerken om een bedrag te bepalen dat bij uw doelstellingen past. Bij Fora Financial beperken we bijvoorbeeld niet hoe onze klanten hun financiering kunnen besteden. We begrijpen dat elk bedrijf anders is, dus we moedigen onze klanten aan om hun lening te gebruiken zoals zij dat willen!

3: Vereiste documenten

Voordat u financiering aanvraagt, is het cruciaal dat u begrijpt hoe persoonlijke en zakelijke leningen andere documentatie vereisen. Zoals eerder vermeld, is voor een persoonlijke lening normaal gesproken alleen het bewijs nodig dat de lening kan worden terugbetaald.

Voordat u een zakelijke lening aanbiedt, is het echter niet ongewoon dat de kredietverstrekker de volgende documenten aanvraagt:

Een kopie van uw ondernemingsplan
Kasstroomrapporten
Recente belastingaangiftes
Winst/verliesrekening


De meeste van deze documenten moeten standaard worden geproduceerd, maar om de leningaanvraag soepel te laten verlopen, moet u ervoor zorgen dat deze documenten up-to-date worden gehouden.

Daarnaast kan de kredietverstrekker vragen om een analyse van de sector waarin uw bedrijf actief is. Dit zal hen helpen om te bepalen of uw bedrijf lucratief blijft en om te beoordelen hoeveel risico het is om u van financiering te voorzien.

4: Tijdslijn voor het aanvraagproces

Het laatste deel van de kredietaanvraagprocedure dat u moet overwegen, is hoe lang het duurt voordat de kredietverstrekker u een beslissing neemt over de vraag of u in aanmerking komt voor een lening en u vervolgens uw financieringsbedrag verstrekt.

Het persoonlijke kredietaanvraagproces kan zeer snel verlopen en veel online kredietverstrekkers bieden hun aanvragers direct een beslissing aan. U moet echter op uw hoede zijn voor de rentevoeten en de leningsvoorwaarden die ze toepassen. Toch kan een persoonlijke leningaanvraag meestal sneller worden goedgekeurd dan een zakelijke lening.

Het is begrijpelijk dat, gezien de hoeveelheid informatie die zakelijke kredietverstrekkers meestal vragen, het aanvragen van een zakelijke lening meer tijd in beslag neemt. Omdat het meestal om grotere bedragen gaat, wordt er meer onderzoek gedaan en in sommige situaties kunnen kredietverstrekkers extra ondersteuning bieden om ervoor te zorgen dat het geld op de juiste manier wordt besteed. Dit kan enorm gunstig zijn voor nieuwe bedrijven die financieel advies nodig hebben bij de groei van hun activiteiten.

Toch zijn er veel zakelijke kredietverstrekkers die streven naar een snel en efficiënt proces. Bij Fora Financial zijn we in staat om onze klanten binnen 72 uur te voorzien van werkkapitaal vanaf het moment dat een bedrijf de goedkeuringsstatus heeft gekregen. We weten dat ondernemers het zich vaak niet kunnen veroorloven om te wachten op hun financiering, zeker nu ze de COVID-19-crisis doorkruisen.

Een ander punt om rekening mee te houden is dat wanneer de lening eenmaal is verstrekt, een persoonlijke leningverstrekker geen verder contact met u nodig heeft – tenzij uw omstandigheden veranderen. Terwijl bij een zakelijke lening de kredietverstrekker jaarlijks een update kan vragen over de financiële gezondheid van uw bedrijf. Hierdoor duurt het proces in zekere zin nog steeds voort.

Plaats een reactie