FINANCIEEL.com

Yellen’s laatste reis helpt een nieuw normaal te stellen voor de betrekkingen tussen de VS en China

Yellen’s laatste reis helpt een nieuw normaal te stellen voor de betrekkingen tussen de VS en China

De Chinese premier Li Qiang (R) spreekt met de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen tijdens een bijeenkomst in de Grote Hal van het Volk in Peking op 7 juli 2023.

Mark Schiefelbein | Afp |

BEIJING – De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, is het tweede Amerikaanse kabinetslid dat China in een maand tijd bezoekt, wat de weg vrijmaakt voor meer communicatie op hoog niveau tussen de twee landen.

John Kerry, speciaal presidentieel gezant voor klimaat, is de komende dagen ook van plan om China te bezoeken, vertelde hij aan The New York Times. De Amerikaanse ambassade in Peking reageerde niet onmiddellijk op een verzoek van CNBC om commentaar.

De meerdere reizen markeren een verschuiving ten opzichte van begin dit jaar, toen een vermeende Chinese spionageballon de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dwong zijn reisplannen naar Peking uit te stellen. Hij kwam pas in juni op bezoek.

Geopolitiek woog eerder dit jaar op de markt, zei Yifan Hu, regionaal chief investment officer en hoofd macro-economie Azië-Pacific bij UBS Global Wealth Management, maandag in een persbriefing over de vooruitzichten voor de tweede helft.

“Zolang er gesprekken en communicatie zijn tussen China en de VS, zal de markt wennen aan het nieuwe normaal”, zei ze, waarbij ze opmerkte dat de prestaties waarschijnlijk minder volatiel zullen zijn. Dat is volgens een CNBC-vertaling van haar opmerkingen in het Mandarijn.

Het bezoek van Yellen aan China waar veel op het spel staat: een nieuwe impuls om de spanningen te verminderen

Officiële verklaringen van zowel de VS als China wezen op plannen voor verdere gesprekken.

“Verschillen mogen geen reden zijn voor vervreemding, maar eerder een drijfveer voor het versterken van communicatie en uitwisselingen”, zei het Chinese ministerie van Financiën maandag in een verklaring over het bezoek van Yellen. Dat blijkt uit een CNBC-vertaling van de Chinese tekst.

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen (4e van links) woont een ontmoeting bij met de Chinese vice-premier He Lifeng (3e van rechts) in het Diaoyutai State Guesthouse in Peking op 8 juli 2023.

Pedro Pardo | AFP |

Het ministerie van Financiën zei dat de Chinese zijde tijdens de bijeenkomsten onder meer de VS heeft gevraagd om tarieven op Chinese goederen af ​​te schaffen en te stoppen met het “onder druk zetten” van Chinese bedrijven.

Afgezien van toegenomen gesprekken, is de bilaterale relatie niet significant verbeterd.

Slechts enkele dagen voordat Yellen in China aankwam, kondigde het ministerie van Handel de komende exportcontroles aan voor twee metalen die worden gebruikt bij de productie van halfgeleiders.

De VS overwegen nog steeds investeringsbeperkingen op high-end Chinese technologie, bevestigde Yellen zondag in een persbriefing. Ze zei dat ze haar Chinese tegenhangers had verteld dat elke beteugeling van Amerikaanse uitgaande investeringen “zeer eng gericht” zou zijn.

Voorkomen van escalatie

Meer communicatie kan echter helpen om grenzen te stellen aan overheidsoptreden.

“Mijn doel is om ervoor te zorgen dat we ons niet bezighouden met een reeks onbedoelde escalerende acties die schadelijk zijn voor onze economische relatie met elkaar”, zei Yellen in een interview dat zaterdag werd uitgezonden op CBS News’ “Face the Nation.”

Ze merkte op dat de pandemie heeft bijgedragen aan het gebrek aan contact tussen Amerikaanse en Chinese hoge functionarissen, waardoor “een situatie is ontstaan ​​waarin misverstanden kunnen ontstaan”.

“En ik denk dat mijn reis succesvol is geweest in het smeden van die relaties en het creëren van de mogelijkheid voor een diepere set van frequentere contacten op ons personeelsniveau.”

Het bezoek van Yellen van afgelopen donderdag tot en met zondag kwam ongeveer drie weken nadat Blinken de Chinese president Xi Jinping in Peking had ontmoet. Yellen ontmoette mensen die dicht bij Xi stonden, waaronder de onlangs gepromoveerde premier Li Qiang.

De Chinese premier Li Qiang, rechts, schudt de hand van de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen, links, tijdens een bijeenkomst in de Grote Hal van het Volk in Peking, China, vrijdag 7 juli 2023.

Mark Schiefelbein | Zwembad | via Reuters

“Dit waren geen tegenhangers die we eerder op tal van vergaderingen hadden gezien. En dus was het belangrijkste om naar binnen te gaan en met hen te kunnen communiceren over veel inhoud”, vertelde een hoge functionaris van Financiën aan verslaggevers in een briefing op het einde van Yellens reis.

De functionaris merkte op dat een ontmoeting met He Lifeng, een vice-premier, vijf uur duurde, meer dan het dubbele van de oorspronkelijk geplande tijd.

Hij leidt ook de inspanningen voor economische en handelssamenwerking tussen China en de VS, volgens een bericht in de staatsmedia dat zijn ontmoeting met Yellen omschreef als “constructief”.

Nogmaals, geen enkele bijeenkomst zal waarschijnlijk een doorbraak opleveren, maar het proces zal zich vertalen in de normalisatie van richtingscommunicatie, wat op zichzelf kan helpen bij het handhaven van een fragiele stabiliteit

Scott Kennedy

Centrum voor Strategische en Internationale Studies

In totaal omvatte Yellen’s 10 uur durende gesprekken tijdens haar reis onder meer ontmoetingen met minister van Financiën Liu Kun en Pan Gongsheng, die deze maand werd gepromoveerd tot de functie van partijsecretaris bij de People’s Bank of China.

Yellen had ook een ontmoeting met voormalig vicepremier Liu He en voormalig gouverneur van de Volksbank van China, Yi Gang, zei het ministerie van Financiën.

“Gewoon een persoonlijke ontmoeting en voor haar en haar tegenhangers om elkaar te leren kennen, is een substantiële doorbraak op zich”, zegt Scott Kennedy, senior adviseur en trustee-voorzitter in Chinese zaken en economie, bij de in Washington DC gevestigde denktank Centrum voor Strategische en Internationale Studies.

“We kunnen in de komende maanden bezoeken in beide richtingen verwachten van andere kabinetsfunctionarissen”, zei hij. “Nogmaals, geen enkele bijeenkomst zal waarschijnlijk een doorbraak opleveren, maar het proces zal zich vertalen in de normalisatie van richtingscommunicatie, die op zichzelf kan helpen bij het handhaven van een fragiele stabiliteit.”

Meer ontmoetingen op hoog niveau tussen de VS en China komen met nog ongeveer anderhalf jaar te gaan onder de huidige regering-Biden.

In voorbereide opmerkingen aan verslaggevers aan het einde van haar reis merkte Yellen op dat er de afgelopen twee jaar “aanzienlijke publieke aandacht” was voor ontmoetingen tussen de VS en China.

“Mijn hoop is dat we naar een fase in onze relatie kunnen gaan waarin diplomatie op hoog niveau eenvoudigweg wordt beschouwd als een natuurlijk onderdeel van het beheer van een van ’s werelds meest ingrijpende bilaterale relaties.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert