FINANCIEEL.com

Yellen zegt ‘bezorgd’ te zijn over de nieuwe exportcontroles van China

Yellen zegt ‘bezorgd’ te zijn over de nieuwe exportcontroles van China

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen (R) schudt de hand van de Amerikaanse ambassadeur in China, Nicholas Burns (L), bij haar aankomst in Peking op 6 juli 2023, als Yang Yingming, directeur-generaal van de afdeling Internationale Economische Betrekkingen van het Chinese ministerie van Financiën. kijk zoon.

Mark Schiefelbein | Afp |

BEIJING – De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen zei vrijdag dat ze “bezorgd” is over de exportcontroles die China deze week heeft aangekondigd.

Het Chinese Ministerie van Handel heeft maandag aangekondigd dat vanaf 1 augustus bedrijven in China die twee metalen willen exporteren die worden gebruikt bij de productie van halfgeleiders, licenties moeten aanvragen.

“Ik maak me ook zorgen over nieuwe exportcontroles die China onlangs heeft aangekondigd op twee kritieke mineralen die worden gebruikt in technologieën zoals halfgeleiders”, zei Yellen in voorbereide opmerkingen voor een ontmoeting met Amerikaanse bedrijven in Beijing.

“We evalueren nog steeds de impact van deze acties, maar ze herinneren ons aan het belang van het bouwen van veerkrachtige en gediversifieerde toeleveringsketens.”

De regering-Biden heeft maatregelen aangekondigd om de Amerikaanse technische capaciteiten te versterken en de toegang van China tot geavanceerde technologie te beperken. Deze omvatten ingrijpende exportcontroles die in oktober van kracht werden en die het vermogen van Amerikaanse bedrijven beperken om bepaalde geavanceerde computerhalfgeleiders of aanverwante productieapparatuur aan China te verkopen.

Wereldwijde investeerders worden steeds huiverig om op China te wedden, zegt Kempe van de Atlantic Council

Yellen zei dat ze tijdens haar ontmoetingen met de Chinese regering “duidelijk heeft gemaakt dat acties die we ondernemen om onze nationale veiligheid te beschermen, zijn ontworpen om zeer gericht te zijn.”

“Ze zijn gebaseerd op eenvoudige nationale veiligheidsoverwegingen en niet ondernomen om economisch voordeel te behalen ten opzichte van China.”

Peking heeft tot nu toe relatief weinig maatregelen genomen. In mei zei China dat de Amerikaanse chipmaker Micron een beveiligingsonderzoek niet had doorstaan ​​en exploitanten van kritieke infrastructuur verboden had om bij het bedrijf te kopen.

En deze week kondigde het Chinese Ministerie van Handel zijn aanstaande exportverbod op de metalen gallium en germanium aan. Het ministerie zei donderdag dat de nieuwe regels niet gericht zijn op een specifiek land.

China heeft ondertussen zijn inspanningen verdubbeld om buitenlandse investeringen aan te trekken en bedrijven aan te trekken. Het ministerie van Handel zei woensdag dat het 12 buitenlandse farmaceutische bedrijven heeft ontmoet om hun zakelijke uitdagingen te begrijpen.

Yellen zei vrijdag tijdens haar ontmoeting met Amerikaanse bedrijven dat ze “vooral last heeft van de strafmaatregelen die de afgelopen maanden tegen Amerikaanse bedrijven zijn genomen”.

Haar bezoek aan China, het eerste bezoek van Yellen onder de regering van Biden, volgt op de hoge inzet van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vorige maand naar Peking. Tijdens zijn reis ontmoette Blinken ook Amerikaanse bedrijven in China.

Yellen, een voormalig hoofd van de Amerikaanse Federal Reserve, heeft over het algemeen het economische belang van de relatie tussen de VS en China benadrukt. Het vasteland van China is na Japan de grootste bezitter van Amerikaanse staatsobligaties.

Ze zei vrijdag dat de VS “niet proberen” om hun economie te scheiden van die van China, en dat “gezonde economische concurrentie” beide partijen ten goede komt, volgens haar voorbereide opmerkingen aan bedrijven.

“Op economisch gebied kunnen regelmatige uitwisselingen met onze Chinese tegenhangers ons helpen de economische en financiële risico’s in de gaten te houden, en het kan helpen de voorwaarden te scheppen voor een gezonde economische relatie tussen onze twee landen”, zei ze.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert