Yellen verdedigt het economisch record van Biden en zegt dat ze een weg ziet naar een tragere inflatie

By Jernst van Waal

Minister van Financiën Janet Yellen verdedigde donderdag de economische prestaties van de regering-Biden tijdens het eerste jaar van de presidentschap en zei dat ze hoopt dat de inflatie tegen het einde van 2022 dichter bij 2% zal komen.

Ze benadrukte de robuuste winst op de Amerikaanse arbeidsmarkt in de afgelopen 12 maanden, waaronder de toevoeging van meer dan 6 miljoen banen en een werkloosheidspercentage van minder dan 4%.

“Een jaar geleden, als je teruggaat naar de uitdagingen waarmee we werden geconfronteerd, en de Federal Reserve, was de werkloosheid extreem hoog. We waren allemaal bang dat we zouden worden geconfronteerd met een situatie zoals we die na 2008 hadden, toen het bijna tien jaar om weer volledige werkgelegenheid te krijgen’, zei Yellen.

“Ik denk dat het als een opmerkelijk succes moet worden beschouwd dat de werkloosheid het sterkst is gedaald in een jaar in de Amerikaanse geschiedenis”, zei de minister van Financiën tegen “Closing Bell” van CNBC.

Werkgelegenheid blijft een sterk punt voor het Witte Huis en de minister van Financiën. Na de Covid-19-pandemie herstelden Amerikaanse werkgevers in 2021 een record van 6,4 miljoen banen, terwijl het werkloosheidspercentage onder de 4% blijft, volgens de laatste gegevens van het Labor Department.

Als de keuze van president Joe Biden om de afdeling te leiden, besteedde Yellen een groot deel van 2021 aan de coördinatie van het economisch beleid van het Witte Huis en de uitbetaling van Covid-19-noodfondsen aan Amerikaanse consumenten en bedrijven.

Yellen erkende wel dat het economische landschap niet perfect is en dat inflatie de oorzaak is van huishoudens die geen evenredige loonsverhogingen hebben gezien.

“Ik verwacht dat de inflatie gedurende een groot deel van het jaar – veranderingen in 12 maanden – boven de 2% zal blijven”, zei ze. “Maar als we erin slagen de pandemie onder controle te krijgen, verwacht ik dat de inflatie in de loop van het jaar zal afnemen en hopelijk tegen het einde van het jaar zal terugkeren naar een normaal niveau van ongeveer 2%.”

Zij en andere administratieadviseurs hebben de afgelopen maanden geprobeerd de publieke bezorgdheid weg te nemen over een scherpe prijsstijging dankzij wijdverbreide verstoringen van de toeleveringsketen en een sterke vraag naar goederen. Het ministerie van Arbeid zei eerder in januari dat de prijzen in december met 7% stegen op jaarbasis, het hoogste inflatietempo sinds 1982.

Yellen herhaalde de opmerkingen van Biden op woensdag, toen de president zei dat hij denkt dat het tijd is dat de Federal Reserve en voorzitter Jerome Powell het monetaire beleid “herkalibreren” om de prijzen te verlagen. De Fed heeft tot taak de inflatie rond de 2% te houden en heeft de macht om de rentetarieven te verhogen om de prijzen in de hele economie te bestrijden.

Powell en andere Fed-functionarissen signaleren al maanden dat ’s werelds machtigste centrale bank binnenkort de leenkosten zal verhogen. Hoewel de timing van de eerste verhoging onduidelijk is, schat Wall Street een kans van 90% op een renteverhoging van een kwartpunt in maart.

Yellen adviseerde de president over zijn kandidaten voor het bestuur van de Fed, waaronder een tweede termijn voor Powell, die ze herhaaldelijk heeft geprezen voor het helpen van de centrale bank om de economie tijdens de pandemie te ondersteunen.

Meer recentelijk heeft Yellen de poging van de regering-Biden verdedigd om een ​​massale wetgeving op het gebied van klimaatverandering, kinderopvang en werknemers door te voeren, bekend als het Build Back Better-plan. De Republikeinen zijn eensgezind in hun verzet tegen het wetsvoorstel, dat volgens hen de huidige uitbarsting van inflatie nog erger zal maken.

Maar verzet vanuit de Democratische gelederen is uiteindelijk de onderbroken vooruitgang in de Build Back Better-wetgeving. Centrist-democraten zoals Sens. Joe Manchin uit West Virginia en Kyrsten Sinema uit Arizona hebben herhaaldelijk hun bezorgdheid geuit over de omvang en reikwijdte van het wetsvoorstel en hoe dit de prijzen zou kunnen beïnvloeden.

Yellen en de rest van de regering-Biden hebben die zorgen betwist en hebben geprobeerd aan te tonen dat de reeds aangenomen infrastructuurwetgeving en het Build Back Better-plan zullen helpen om problemen met de toeleveringsketen en de hoge inflatie aan te pakken.