FINANCIEEL.com

Xpeng (XPEV) aandelen stijgen als de Chinese EV-maker leveringen ziet stijgen

Xpeng (XPEV) aandelen stijgen als de Chinese EV-maker leveringen ziet stijgen

Een XPeng Inc. G6 ​​elektrische SUV (Sport Utility Vehicle). Het bedrijf hoopt dat de release van de nieuwe auto de verkoop zal stimuleren, die in het eerste kwartaal kelderde.

Qilai Shen | Bloomberg |

Aandelen van Xpeng steeg in de pre-market handel in de VS nadat de Chinese fabrikant van elektrische voertuigen een driemaandelijkse terugkeer naar groei voor autoleveringen rapporteerde, na meer dan een jaar van dalingen.

Xpeng zei zaterdag dat het in het tweede kwartaal van 2023 23.205 auto’s heeft afgeleverd, een stijging van 27% op kwartaalbasis. Dit overtrof de eigen leveringsprognose van het bedrijf van tussen de 21.000 en 22.000 eenheden. Dat was nog steeds lager dan de 34.422 afgeleverde auto’s in het tweede kwartaal van vorig jaar.

De in de VS genoteerde aandelen van Xpeng stegen met meer dan 11% in pre-market handel voordat een deel van die winst werd ingehouden.

Sinds het eerste kwartaal van 2022 nemen de leveringen voor Xpeng elk kwartaal af, omdat het worstelde met een moeilijk macro-economisch klimaat in China en de toegenomen concurrentie van binnenlandse rivalen en van Tesla, dat de prijzen in China heeft verlaagd om de vraag te stimuleren. Dat heeft ook het concurrentievermogen van Xpeng geschaad.

Tesla’s strategie lijkt te werken met het bedrijf dat in het tweede kwartaal wereldwijd 466.140 voertuigen heeft afgeleverd, wat de verwachtingen van analisten overtreft.

Xpeng zei dat de leveringen in juni alleen al 8.620 auto’s bedroegen, een stijging van 15% ten opzichte van mei en het hoogste maandelijkse leveringscijfer dit jaar.

Het bedrijf met hoofdkantoor in Guangzhou, China, zei dat de leveringen van zijn vlaggenschip P7 sedan in juni met 17% zijn gestegen ten opzichte van mei, maar gaf geen specifiek eenheidscijfer.

De nieuwste auto van Xpeng – de G6 Ultra Smart Coupe SUV – werd aan het einde van het tweede kwartaal gelanceerd en de leveringen beginnen deze maand. Xpeng hoopt dat dit de verkoop in de komende kwartalen zal stimuleren.

De verliezen van Xpeng worden steeds groter en de concurrentie wordt heviger. Vorige maand startte de Chinese EV Nio maakte forse prijsverlagingen op zijn auto’s.

Xpeng heeft de afgelopen maanden zijn managementstructuur gereorganiseerd en het bedrijf gereviseerd in de hoop groei te ontsluiten.

Sommige rivalen van het bedrijf deden het beter. Li auto leverde in juni 32.575 voertuigen af, terwijl de cijfers voor het tweede kwartaal in totaal 86.533 bedroegen. Nio leverde ondertussen 10.707 voertuigen af ​​in juni en 23.520 auto’s in het tweede kwartaal, niet ver voor Xpeng.

Ondertussen leverde de door Warren Buffett gesteunde autofabrikant BYD alleen al in juni 253.046 nieuwe energievoertuigen – inclusief batterij en plug-in hybrides – een stijging van 96% op jaarbasis.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert