Xpeng lanceert vliegende auto die ook op de weg kan

By Jernst van Waal

HT Aero, een dochteronderneming van de Chinese fabrikant van elektrische auto’s Xpeng Inc., heeft een nieuw voertuig gelanceerd dat in de lucht kan vliegen en op de weg kan rijden. De lancering van het 6e-generatiemodel van HT Aero vond plaats op de Xpeng Tech Day op zondag 24 oktober 2021.

Xpeng

GUANGZHOU, China – HT Aero, een dochteronderneming van de Chinese fabrikant van elektrische voertuigen Xpeng Inc., heeft zondag een nieuwe vliegende auto gelanceerd die volgens hem ook op de weg kan rijden.

Het bedrijf zegt dat het van plan is om in 2024 uit te rollen.

Het voertuig van HT Aero zal een lichtgewicht ontwerp hebben en een rotor die kan worden opgevouwen, aldus het bedrijf. Hierdoor kan de auto op de weg rijden en vervolgens vliegen zodra de rotors zijn uitgezet.

Het voertuig zal een aantal veiligheidsvoorzieningen hebben, waaronder parachutes, zei het bedrijf.

HT Aero wordt ondersteund door Xpeng en zijn oprichter He Xiaopeng. Het bedrijf haalde vorige week $ 500 miljoen op van een aantal externe investeerders, waaronder spraakmakende durfkapitaalbedrijven.

Vliegende auto’s – ook wel elektrische verticale start- en landingsvoertuigen genoemd – hebben veel belangstelling gekregen van autofabrikanten en start-ups.

Er zijn echter een aantal uitdagingen voor deze voertuigen om op grote schaal te worden, waaronder regelgeving en veiligheidskwesties.

Het nieuwe land- en luchtvoertuig van HT Aero werd gelanceerd op Xpeng’s Tech Day, waar het bedrijf ook de nieuwste versie van zijn geavanceerde rijhulpsysteem XPILOT 4.0 onder de loep nam.