Xpeng begint voor het eerst met het verschepen van P7 sedan naar Noorwegen

By Jernst van Waal

Een Xpeng P7 elektrische auto is te zien tijdens de 18e Guangzhou International Automobile Exhibition in het China Import and Export Fair Complex op 20 november 2020 in Guangzhou, de provincie Guangdong in China.

VCG | Visual China Group | Getty Images

GUANGZHOU, China – Xpeng Inc. is dinsdag begonnen met het verzenden van zijn vlaggenschip P7-sedan naar Europa, wat de ambities van de Chinese fabrikant van elektrische auto’s om internationaal uit te breiden onderstreept.

De verzending van P7-modellen wordt verzonden van de Zuid-Chinese stad Guangzhou naar Noorwegen en het is de eerste keer dat Xpeng zijn vlaggenschip-sedan naar een markt buiten China heeft verscheept.

Noorwegen is de eerste internationale markt van Xpeng en het heeft daar al enkele eenheden van zijn G3 SUV aan klanten geleverd. In 2020 was 54% van alle verkochte nieuwe auto’s elektrisch, volgens officiële overheidsgegevens, waardoor het een aantrekkelijke markt is voor autofabrikanten.

Xpengs rivaal Nio is ook van plan om dit jaar te beginnen met het leveren van auto’s aan Noorwegen.

Xpeng zei dat een gelokaliseerde Noorse versie van de P7 van zijn productielijn rolde in zijn Zhaoqing-fabriek in de Zuid-Chinese provincie Guangdong. De autofabrikant verwacht in het vierde kwartaal van 2021 P7-modellen te leveren aan klanten in Noorwegen.

De in Guangzhou gevestigde autofabrikant zei ook in een persbericht dat het zijn stap naar het opzetten van een “volledige” Noorse operatie “versnelt” met inbegrip van klantervaring, verkoop, levering, diensten en oplaadfaciliteiten.

Xpeng heeft zijn productiecapaciteit en modellanceringen opgevoerd naarmate de concurrentie op de Chinese markt voor elektrische voertuigen toeneemt. Deze maand zei Xpeng dat het van plan is zijn productiecapaciteit in een van zijn belangrijkste fabrieken te verdubbelen. Eerder dit jaar lanceerde het een andere sedan genaamd de P5, die begint met een prijs die goedkoper is dan Tesla’s Model 3.

Lees meer over elektrische voertuigen van CNBC Pro