FINANCIEEL.com

X, voorheen Twitter, versterkt desinformatie te midden van het conflict tussen Israël en Hamas

X, voorheen Twitter, versterkt desinformatie te midden van het conflict tussen Israël en Hamas

Vanaf het begin van het conflict tussen Israël en Hamas dit weekend hebben expliciete beelden van ontvoeringen en militaire operaties zich als een lopend vuurtje verspreid op sociale mediaplatforms, waaronder X, voorheen bekend als Twitter. Maar desinformatie op het platform heeft het voor gebruikers moeilijker gemaakt om te beoordelen wat er in de regio gebeurt.

In het weekend markeerde X verschillende berichten als misleidend of vals, waaronder een video die naar verluidt Israëlische luchtaanvallen op Hamas in Gaza laat zien. Duizenden gebruikers hebben de berichten gezien en de meest gedeelde berichten werden door het platform als misleidend gemarkeerd. Toch werden volgens de recensie van CNBC tientallen berichten met dezelfde video en bijschrift niet gemarkeerd door het systeem van X.

De lappendeken van handhaving komt dagen nadat NBC News meldde dat X heeft bezuinigd op zijn desinformatie- en verkiezingsintegriteitsteam. Kort voordat Hamas zijn verrassingsaanval lanceerde, verwijderde X de krantenkoppen van links op het platform, waardoor externe links moeilijk te onderscheiden waren van standaardfoto’s die op X werden gedeeld.

Voordat Elon Musk Twitter overnam, had het management van het bedrijf aanzienlijke middelen besteed aan het bestrijden van gemanipuleerde of misleidende informatie. Nadat Musk het roer had overgenomen en het platform een ​​nieuwe naam had gegeven, verlaagde hij het aantal medewerkers in teams die zich toelegden op het bestrijden van desinformatie en bekritiseerde hij de eerdere werkzaamheden van het bedrijf met de Amerikaanse overheid op het gebied van desinformatie over Covid-19.

Onder Musk heeft X prioriteit gegeven aan het taggen van gebruikersgestuurde inhoud met Community Notes, de reeds bestaande functie die voorheen bekend stond als Birdwatch. Maar uit een onderzoek van de EU uit september bleek dat ondanks de functie, die crowdsourced-context aan berichten toevoegt, desinformatie beter vindbaar was op X dan op enig ander sociale-mediaplatform en relatief gezien meer betrokkenheid kreeg dan op andere platforms.

Alex Goldenberg, analist bij het Network Contagion Research Institute, doet onderzoek naar haat en rechtsextremisme op sociale media en in de echte wereld. Goldenberg vertelde CNBC dat Twitter zelfs vóór Musks ambtstermijn een uitdaging had in het omgaan met niet-Engelse desinformatie.

“Ik heb vaak gemerkt dat mis- en desinformatie en het aanzetten tot geweld in de Engelse taal prioriteit krijgen, maar die in het Arabisch worden vaak over het hoofd gezien”, aldus Goldenberg. Hij voegde eraan toe dat NCRI een toename heeft opgemerkt in het aantal “gerecyclede video’s en foto’s uit oudere conflicten die, soms opzettelijk, in verband worden gebracht met dit specifieke conflict.”

Gebruikers hebben de impact opgemerkt van de wijzigingen in de contentmoderatie van X, en sommigen zijn ten prooi gevallen aan het delen van desinformatie op het platform.

“Het is opmerkelijk hoe Elon Musk heeft vernietigd wat misschien wel het beste aan Twitter was: het vermogen om in realtime relatief nauwkeurige en betrouwbare gegevens te verkrijgen wanneer er een crisis is”, zegt Paul Bernal, hoogleraar IT-recht aan de Universiteit van East Anglia in Engeland. , schreef maandag op X.

Zondag deelde een Britse politicus een video die zogenaamd afkomstig was van een BBC-correspondent. “Na een behoorlijk afschuwelijke dubbelzinnigheid en onzin van de BBC gisteren en vanochtend, nu dit van een BBC-journalist”, schreef Chris Clarkson, parlementslid voor Heywood & Middleton.

De video was niet van een BBC-correspondent; Clarkson schreef maandag dat zijn “opmerkingen over de BBC standhouden”, maar gaf toe dat het oorspronkelijke bericht niet van een BBC-journalist was.

Hoewel overheidsverificatie nu bepaalde accounts een zilveren vinkje geeft, werd de verificatie voor opmerkelijke individuen en verslaggevers geleidelijk afgeschaft ten gunste van betaalde Twitter Blue-verificatie, waardoor het “nog moeilijker wordt om vast te stellen of de boodschapper van een bepaald bericht of de inhoud ervan authentiek is”. zei Goudberg.

Er circuleren ook enkele door Hamas gemaakte propagandavideo’s op X. Hoewel de terroristische organisatie is verbannen van de meeste sociale mediaplatforms, waaronder X, blijft ze video’s delen op Telegram. Deze video’s – waaronder enkele van de meest recente aanval op Israël – worden vaak opnieuw gedeeld op X, vertelde Goldenberg aan CNBC. En dat kan reële gevolgen hebben.

“Zoals we in het verleden hebben gezien, vooral in mei 2021 bijvoorbeeld, wanneer de spanningen in de regio toenemen, is de kans groot dat het aantal haatmisdrijven tegen de Joodse gemeenschap buiten de regio toeneemt”, aldus Goldenberg.

Betaalde verificatie verhoogt naar verluidt de berichten en reacties van een gebruiker op X, en sommige berichten die als misleidend zijn getagd, zijn afkomstig van die geverifieerde gebruikers. Musk zelf heeft dergelijke berichten bij verschillende gelegenheden versterkt – zowel met betrekking tot het conflict in Oekraïne als meer recentelijk in Israël. Op zondag moedigde Musk zijn 160 miljoen volgers aan om twee accounts te volgen die volgens Musk ‘goede’ inhoud over het conflict bevatten.

Een van die gebruikers had in het verleden antisemitische berichten geplaatst, waaronder een waarin de persoon tegen een Twitter-gebruiker zei dat hij zich ‘met je eigen zaken moest bemoeien, jood’. Musk verwijderde later zijn bericht waarin hij het account promootte.

Correctie: dit artikel is bijgewerkt om de opmerking van Alex Goldenberg over Engelstalige desinformatie op X en Twitter correct weer te geven. Een eerdere versie bevatte een transcriptiefout.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert