FINANCIEEL.com

Wordt India het nieuwe China? Fondsmanager zegt dat hij de voorkeur geeft aan India

Wordt India het nieuwe China? Fondsmanager zegt dat hij de voorkeur geeft aan India

Werknemers tekenen zich af tegen de ondergaande zon op de bouwplaats van het Coastal Road Project in Mumbai.

Punit Paranjpe | Afp |

India is niet het nieuwe China, en de opkomende supermacht marcheert op het ritme van zijn eigen trommel en zou “een aantal jaren met zeer hoge groei kunnen beleven”, aldus Riedel Research Group.

“[I’m] zeer, zeer optimistisch over India – ze doen de juiste dingen en hebben een zeer grote kans om de verwachtingen te overtreffen in de komende zes tot 24 maanden, “vertelde David Riedel, CEO van het aandelenonderzoeks- en analysebedrijf, aan CNBC in een e- mail.

“Verkies zeker India boven China,” vervolgde hij. “De Chinese economie [is] veel groter, maar dit is een opmerkelijke verschuiving, aangezien India altijd slechter presteert dan China.”

Riedel beweerde ook dat India een “heel ander land” is dan wat China nu is en ooit was.

Volgens Riedel manoeuvreert India met succes de groeival voor de middeninkomens met een aantal instrumenten in hun gereedschapskist, zoals het genereren van inkomsten en digitalisering van hun economie, evenals een verandering in hun belastingstructuur.

De middeninkomensval is een situatie van economische ontwikkeling waarin groeiende economieën stagneren op het niveau van de middeninkomens en niet in staat zijn om door te groeien naar de rangen van hoge-inkomenslanden.

“Ik denk dat het de kans heeft om enkele jaren met zeer hoge groei door te maken, en ik denk dat investeerders daar naar op zoek moeten zijn”, zei hij vrijdag in een interview met “Street Signs Asia”.

India zal volgens prognoses van S&P Global en Morgan Stanley afgelopen december Japan en Duitsland inhalen en voor het einde van het decennium de op twee na grootste economie ter wereld worden.

En sommige van de lichtpuntjes zijn te vinden in de outsourcing- en financiële sectoren.

“Dit is echt het decennium en de uitbreiding van de Indiase financiële dienstverlening”, vertelde Manish Chokhani, directeur van Enam Holdings, donderdag aan CNBC’s “Street Signs Asia”.

“Het hele beleggingsfonds, het bankwezen in de particuliere sector … ze hebben echt een decennium van groei voor de boeg.”

Slechtere vooruitzichten voor China

Aan de andere kant is het groeitraject van China misschien niet zo rooskleurig als vroeger.

China zal de komende vijf jaar niet zo sterk zijn als de afgelopen vijf jaar, voorspelt Riedel. Hij noemde tegenwind zoals hoge stedelijke werkloosheid onder jongeren en een toenemend aantal toeleveringsketens die wegtrekken van China.

In mei steeg de jeugdwerkloosheid in China tot een recordhoogte van 20,8% voor jongeren van 16 tot 24 jaar.

China heeft onlangs ook een hele reeks zwakker dan verwachte economische gegevens geregistreerd, die wijzen op een bruisend groeimomentum. De fabrieksactiviteit in China markeerde in juni opnieuw een krimp, terwijl de niet-productieactiviteit het zwakst was sinds Peking eind vorig jaar afstand deed van zijn strikte “nul-Covid”-beleid.

Dat gezegd hebbende, zei Riedel dat hij enkele groene scheuten zag in bepaalde consumenten- en reisindustrieën die uit de Covid-lockdowns kwamen.

“Ik ben geen eeuwige beer in China. Ik vind het tegenwoordig gewoon moeilijker om kansen te vinden.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert