Wish IPO prospectus onthult zware risico’s verbonden aan afhankelijkheid van China

E-commerce marktplaats Wish diende vrijdag zijn IPO-prospectus in en gaf investeerders die zich zorgen maken over een overdreven vertrouwen in China, genoeg redenen om sceptisch te zijn.

Wish, opgericht in 2010, is een online marktplaats met een verscheidenheid aan afgeprijsde goederen, variërend van goedkope huishoudelijke artikelen en kleding tot elektronica en speelgoed. De app biedt een hele reeks producten voor slechts een paar dollar als een manier om consumenten met een laag tot middeninkomen te targeten met meer betaalbare opties dan ze op andere sites, waaronder Amazon, kunnen vinden.

Het bedrijf, dat door particuliere investeerders wordt gewaardeerd op $ 11,2 miljard, is in staat om de prijzen laag te houden, gedeeltelijk door de meeste van zijn producten in te kopen bij verkopers in China. Wish maakt niet uit welk deel van de meer dan 500.000 verkopers uit de regio komen, maar Marketplace Pulse schatte eerder dat 94% in China is gevestigd, terwijl de resterende 6% uit de VS, het VK, Canada en India komt.

“We hebben aanvankelijk ons ​​platform uitgebreid met de focus op handelaren in China, ‘s werelds grootste exporteur van goederen in het afgelopen decennium, dankzij de kracht van deze handelaars in het verkopen van kwaliteitsproducten tegen concurrerende prijzen”, aldus het prospectus.

Amazon en Walmart hebben ook een groeiend aandeel van in China gevestigde verkopers, maar ze zijn niet zo afhankelijk van Chinese handelaren als Wish. Het prospectus van Wish beschrijft een aantal risico’s die verband houden met zijn concentratie in China.

De omzet op de markt daalde in het eerste kwartaal met 8% ten opzichte van het voorgaande jaar als gevolg van de eerste uitbraak van Covid-19, die “ernstige productie- en leveringsonderbrekingen” veroorzaakte. Het bedrijf herstelde zich en groeide met 67% in het tweede kwartaal, voordat het matigde tot 33% in het derde kwartaal, deels als gevolg van aanhoudende “verstoring van het wereldwijde logistieke netwerk”.

Veranderingen in de postsubsidies kunnen het bedrijf in de toekomst op andere manieren schaden. Wish heeft lang geprofiteerd van een overeenkomst tussen de US Postal Service en China Post, de officiële postdienst van China, waardoor pakketten met een gewicht van 4,4 pond of minder goedkoper naar de VS konden worden verzonden dan wat het zou kosten om ze tussen Amerikaanse staten te verzenden

In juli beëindigde de Universal Postal Union, een agentschap van de Verenigde Naties, de subsidie ​​en stelde hogere tarieven vast voor inkomende post uit China. Om de stijging goed te maken, zouden de Chinese handelaren van Wish kunnen worden gedwongen om de prijs van hun producten te verhogen, aldus de aanvraag, waardoor een van de belangrijkste voordelen van het bedrijf wordt ondermijnd.

De afhankelijkheid van Wish van Chinese kooplieden stelt het ook bijzonder bloot aan de handelsbetrekkingen tussen de VS en China, die tijdens de ambtsperiode van president Donald Trump openlijk vijandig werden. Als de VS nieuwe tarieven op Chinese invoer oplegt, zouden Wish-verkopers de prijzen voor hun producten moeten verhogen.

Het bedrijf noemde de recente Amerikaanse dreigementen om tarieven op te leggen voor $ 500 miljard aan invoer uit China als een specifiek risico.

“Verdere escalatie van de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en hun handelspartners, vooral China, zou kunnen resulteren in langetermijnveranderingen in de wereldhandel, inclusief handelsbeperkingen met vergeldingsmaatregelen die de internationale productstroom beperken”, aldus het prospectus. “Alle wijzigingen in onze bedrijfsstrategie of -activiteiten die worden aangebracht om ons aan te passen aan of te voldoen aan dergelijke wijzigingen, zouden tijdrovend en duur zijn, en sommige van onze concurrenten zijn mogelijk beter geschikt om deze veranderingen te weerstaan ​​of erop te reageren.”

Wish zei dat het stappen heeft ondernomen om zijn handelsbasis geografisch te diversifiëren. In het afgelopen jaar heeft het bedrijf meer handelaren uit Noord-Amerika, Europa en Latijns-Amerika toegevoegd. Amerikaanse handelaren zijn sinds 2019 met 268% gegroeid.

Het bedrijf heeft ook geïnvesteerd in zijn eigen logistieke aanbod en werkt samen met externe vervoerders voor grensoverschrijdende zendingen. Bovendien breidt het zijn assortiment huismerkproducten uit, dit zijn items die door Wish in het groot worden gemaakt of gekocht en op zijn platform worden verkocht.

KIJK MAAR: Airbnb, DoorDash, Wish en meer hebben deze week allemaal IPO’s aangekondigd

Plaats een reactie