Site pictogram Financieel.com

Wise lanceert investeringsfunctie

Het Wise-logo weergegeven op een smartphonescherm.

Pavlo Gonchar | SOPA-afbeeldingen | LightRocket via Getty Images

LONDEN – Het Britse financiële technologiebedrijf Wise debuteerde dinsdag met een investeringsfunctie waarmee gebruikers via meerdere valuta in aandelen kunnen beleggen en hun bezit kunnen uitgeven.

Met de nieuwe functie, Assets genaamd, kunnen klanten beleggen in BlackRock’s iShares World Equity Index Fund, dat een mand van 1.557 van ’s werelds grootste beursgenoteerde bedrijven volgt. De belangen van het fonds zijn onder meer Apple, Amazon en Alphabet.

Gebruikers kunnen ook direct tot 97% van het geïnvesteerde geld op hun rekeningen uitgeven met een Wise-betaalpas, of geld naar het buitenland sturen. Het idee is dat klanten hun geld in aandelen kunnen houden, maar het geld ook in realtime kunnen uitgeven en verzenden.

“Het kan moeilijk zijn om geld in verschillende valuta’s efficiënt te beheren”, zegt Kristo Käärmann, CEO en medeoprichter van Wise.

“Assets probeert dat probleem op te lossen door klanten de mogelijkheid te bieden om bij ons een rendement op hun geld te verdienen, in een groot aantal verschillende valuta’s, allemaal op één plek.”

Wise zegt dat het 3% van het geïnvesteerde geld van gebruikers achterhoudt als een “buffer” in geval van grote marktschommelingen, om te voorkomen dat de tegoeden van klanten in een negatief gebied terechtkomen.

Het bedrijf lanceert in eerste instantie Assets voor persoonlijke en zakelijke klanten in het VK, maar is van plan het product op een later tijdstip in Europa uit te rollen.

Wise, voorheen bekend als TransferWise, begon zijn leven als een platform met goedkopere valutawissel. Sindsdien heeft het zijn productassortiment uitgebreid met rekeningen met meerdere valuta’s die aan een debetkaart zijn gekoppeld.

Nu rolt Wise investeringsrekeningen uit na vorig jaar toestemming te hebben gekregen van de Britse toezichthouders.

Het bedrijf zegt dat zijn klanten nu wereldwijd in totaal £ 4,3 miljard ($ 5,9 miljard) op hun saldo hebben staan.

Boom van retailbeleggers

De investeringsfunctie van Wise is anders dan die van andere fintech-platforms zoals Robinhood en Revolut, waarmee gebruikers een verscheidenheid aan verschillende aandelen kunnen verhandelen, vaak zonder commissiekosten te betalen.

Met Assets krijgen Wise-gebruikers toegang tot honderden aandelen en kunnen ze hun bezit gebruiken om goederen te betalen of geld naar het buitenland te sturen in een aantal verschillende valuta’s.

Wise berekent op jaarbasis 0,55% servicekosten en 0,15% fondskosten over de waarde van de activa van een gebruiker, die maandelijks achteraf wordt geïnd.

De lancering van Assets komt na een golf van particuliere beleggers die deelnemen aan de aandelenmarkt, terwijl consumenten op zoek waren naar alternatieve manieren om rendement op hun spaargeld te verdienen.

Eerder dit jaar stroomden amateurhandelaren geïnspireerd door een Reddit-forum naar GameStop, de detailhandelaar van videogames, om wilde schommelingen in de aandelenkoers aan te wakkeren.

Het is de eerste grote productupdate sinds Wise eerder dit jaar naar de beurs ging in Londen. In plaats van geld in te zamelen bij een beursgang, verkochten de werknemers en investeerders van het bedrijf hun aandelen rechtstreeks aan het publiek.

Het debuut werd gezien als een grote overwinning voor het VK, waar de regering het noteringsregime van Londen wil hervormen om het aantrekkelijker te maken voor technologiebedrijven na de Brexit.

Mobiele versie afsluiten